Η απλή εξέταση που μπορεί να γίνει η εναλλακτική λύση της κολονοσκόπησης
Διαβάζεται σε 3'Δημοσιεύτηκαν ευρήματα μελέτης για έναν άνετο τρόπο που προστεθεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο εντοπισμού της δεύτερης κύριας αιτίας θανάτων από καρκίνους: του παχέος εντέρου.
- 15 Μαρτίου 2024 14:24
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως.
Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα στην όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση είναι πως δεν υπάρχουν συμπτώματα, πριν εξελιχθεί.
Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν πως πλέον προσβάλει ηλικίες μικρότερες από την πλειονότητα των περιπτώσεων που έως τώρα εμφανίζονταν σε άτομα ηλικίας από 50 ετών και πάνω.
Για αυτό και οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι αρχίζουν από τα 45 για τους έχοντες μέσο ρίσκο. Δηλαδή, για όσους δεν έχουν τον κληρονομικό παράγοντα, προσωπικό ιστορικό με πολύποδες ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή λήψης ακτινοβολιών στην κοιλιά για θεραπεία προηγούμενου καρκίνου.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αρχή του χρόνου έδειξε ότι η κάποτε τέταρτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο για άτομα ηλικίας έως 50 ετών, έχει γίνει η πρώτη για τους άνδρες και η δεύτερη για τις γυναίκες.
Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να βρουν το λόγο. Αυξήθηκε ωστόσο, το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας σε επίπεδο διαγνώσεων και θεραπειών.
Έτσι διαβάζουμε τώρα έρευνα που διαπίστωσε ότι ένα τεστ αίματος μπορεί να προστεθεί στις επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου της δυνητικά θανατηφόρου νόσου.
Στις δοκιμές που έγιναν, το τεστ ανίχνευσε σωστά τον καρκίνο στο 83% των ατόμων που επιβεβαιωμένα τον είχαν, ενώ διέτρεχαν μέσο κίνδυνο και δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.
Για το 10% των ανθρώπων, έδειξε ψευδώς ότι μπορεί να έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου όταν η κολονοσκόπηση δεν βρήκε τίποτα. Επίσης, ανίχνευσε μόνο το 65% όσων ήταν στο στάδιο 1, που στατιστικά είναι το πιο ιάσιμο.
Ως εκ τούτου, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Ο γαστρεντερολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Center, Δρ William M. Grady, ο οποίος πήρε μέρος στην εργασία δήλωσε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την ανάπτυξη πιο βολικών εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου και την πιο εύκολη αντιμετώπιση».
«Το τεστ έχει ποσοστό ακρίβειας για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου παρόμοιο με τα τεστ κοπράνων που χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη ανίχνευση του».
«Θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για ασθενείς που διαφορετικά ενδέχεται να αρνηθούν τις τρέχουσες επιλογές προληπτικού ελέγχου».
Για την ιστορία, στις ΗΠΑ κυκλοφορεί ήδη (με την έγκριση του FDA) χάπι για την προετοιμασία της κολονοσκόπησης, αντί του υγρού που στοιχειώνει τα όνειρα μας.
Ο επικεφαλής ιατρικός ρεπόρτερ του CBS News και γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Health, Δρ. Jon LaPook είπε ότι το τεστ δείχνει πως θα βοηθήσει στην εισαγωγή μιας εναλλακτικής λύσης σε σχέση με τις τρέχουσες προληπτικές εξετάσεις -συμπεριλαμβανομένης της κολονοσκόπησης, της εξέτασης κοπράνων για αίμα και για γενετικό υλικό.
«Μια εξέταση αίματος είναι ελκυστική επειδή είναι σχετικά εύκολο να γίνει και δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν οικιακές εξετάσεις κοπράνων», είπε χαρακτηριστικά, πριν τονίσει πως «η κολονοσκόπηση παραμένει ο μόνος τρόπος ανίχνευσης του καρκίνου στα πρώτα, πιο θεραπεύσιμα στάδια και των προκαρκινικών πολύποδων -πριν μετατραπούν σε καρκίνο».