Η φωτογραφία που απεικονίζει τους γαλακτοφόρους αγωγούς του στήθους, “έκαψε” το ίντερνετ
Η ανατομία του γυναικείου στήθους δίχασε το διαδίκτυο. Άλλοι έγραψαν πως βλέπουν το θαύμα της ζωής και άλλοι παρακαλούσαν να μην ήξεραν. Δείτε και τα συμπεράσματα δικά σας.
- 25 Απριλίου 2019 10:12
Η εξωτερική μορφολογία του μαστού περιλαμβάνει τη θηλή, τη θηλαία άλω και τα αλωαία οζίδια. Είναι πράγματα που μαθαίναμε στο σχολείο, ωστόσο με τα χρόνια τα ξεχνάμε.
Έτσι, μια φωτογραφία ανατομικής καταγραφής των ιστών και των αγωγών του στήθους, είναι ικανή να κάνει το παγκόσμιο διαδίκτυο να διχαστεί, εν έτει 2019. Γιατί στο διαδίκτυο, στη new age εποχή των social media, τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Πριν πάμε όμως στο επίμαχο καρέ, ας θυμηθούμε τα βασικά από τη βιολογία.
Τα περί στήθους:
Η θηλή αποτελεί λοιπόν έπαρμα του δέρματος του μαστού που βρίσκεται λίγο πιο κάτω και έξω από το μέσο του μαστού. Στην κορυφή της υπάρχουν 15-20 στόμια όπου καταλήγουν οι γαλακτοφόροι πόροι. Το ύψος της θηλής είναι περίπου 1-1,5 εκατοστά και αυξάνει κατά τη γαλουχία (θηλασμός). Το καστανέρυθρο χρώμα της θηλής οφείλεται στην άφθονη παρουσία μελανίνης ουσίας.
Η θηλαία άλως αποτελεί υποστρόγγυλη και ελαφρά επηρμένη περιοχή γύρω από τη θηλή με διάμετρο 1,5-6 εκατοστά. Στην επιφάνεια της θηλαίας άλω υπάρχουν μικρά επάρματα, τα θηλαία οζίδια τα οποία έχουν ως υπόθεμα τους αλωαίους αδένες. Οι αλωαίοι αδένες είναι κυρίως οσμηγόνοι, αλλά και σμηγματογόνοι και υποτυπώδεις γαλακτικοί αδένες.
Εσωτερικά ο μαστός αποτελείται από τον μαστικό ή μαζικό αδένα και το περιμαστικό λίπος. Το περιμαστικό λίπος είναι συνέχεια του υποδόριου λίπους το οποίο όμως είναι αφθονότερο στην πρόσθια περιοχή του μαστού, ανάμεσα στο δέρμα και τον μαστικό αδένα.
Ο μαστικός αδένας σε μία γυναίκα μη κυοφορούσα βρίσκεται πίσω από τη θηλαία άλω και μόλις που υπερβαίνει τα όριά της. Ο μαστικός αδένας αποτελείται από τους λοβούς όπου παράγεται το γάλα και τους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα στους γαλακτοφόρους κόλπους. Οι γαλακτοφόροι κόλποι είναι ανευρύσματα των πόρων τα οποία λειτουργούν ως αποθήκη του γάλακτος, το οποίο και απελευθερώνουν μετά από πίεση της θηλής από το βρέφος.
Κατά τη γαλουχία το βρέφος τρέφεται μέσω της θηλής. Ο μαστικός αδένας είναι ορμονοεξαρτώμενο όργανο, δηλαδή η μορφολογία του αλλάζει ανάλογα με τις ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται κατά την ήβη, τις φάσεις του καταμήνιου κύκλου (περίοδος), την κύηση και τη γαλουχία.
Έτσι, κατά το δεύτερο μήνα της κύησης το μέγεθος του μαστού, της θηλής και της θηλαίας άλω αυξάνει. Ο μαστικός αδένας υπερπλάσσεται και οι γαλακτοφόροι πόροι επιμηκύνονται. Τις 2-3 πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό παράγεται από τον αδένα το πύαρ ή αλλιώς πρωτόγαλα. Μετά την τρίτη μέρα αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος, η οποία ρυθμίζεται από την ορμόνη προλακτίνη. Μετά το τέλος της γαλουχίας ο μαστός υποστρέφει και επανέρχεται στο φυσιολογικό μέγεθός του. Κατά τη μετακλιμακτηριακή ηλικία ο γυναικείος μαστός ατροφεί.
Αυτά από τη βιολογία και πάμε λοιπόν να δούμε την επίμαχη δημοσίευση.
Όλα ξεκίνησαν από αυτό το καρέ που έχει αναπαραχθεί πάνω από 43.000 φορές μέσα σε λίγες ημέρες:
Στην φωτογραφία ανατομικής απεικόνισης καταγράφονται οι γαλακτοφόροι αγωγοί οι οποίοι εκρέουν τις γαλακτικές εκκρίσεις.
Πολλοί αντέδρασαν λέγοντας πως δεν θα ήθελαν να δουν αυτή την εικόνα καθώς τους “απομυθοποιεί” την απεικόνιση που έχουν στο μυαλό τους για το γυναικείο στήθος, ωστόσο οι περισσότεροι την υποδέχθηκαν θετικά.
“Είναι υπέροχο το να ξέρω πως αυτά τα “πράγματα” τάισαν τα παιδιά μου”, έγραψε μια χρήστης του Twitter. “Τα νεύρα μας και οι αρτηρίες μας, μοιάζουν με ρίζες δέντρων. Μοιάζουμε με τη φύση μέσα από την ανατομία μας”, παρατήρησε εύστοχα άλλος χρήστης.