Η φράουλα προτάθηκε ως “τροφή φάρμακο” για την πρόληψη της κύριας αιτίας θανάτου παγκοσμίως
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο. Μελέτη που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ ενημερώνει πως οι φράουλες μπορούν να γίνουν το φάρμακο μας. Πόσες χρειαζόμαστε κάθε ημέρα.
- 15 Φεβρουαρίου 2023 09:40
Ο Φεβρουάριος έχει ανακηρυχθεί “Μήνας της Αμερικανικής Καρδιάς” από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης (Centers for Disease Control and Prevention -CDC) και μεταξύ όσων συμβαίνουν είναι συμπόσια, στα οποία παρουσιάζονται ανακαλύψεις επιστημόνων.
Μια από τις πιο πρόσφατες αφορούν τη φράουλα.
Πρώτα όμως, ας δούμε τι αφορά η πρώτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως.
Πώς ‘κακοποιούμε’ την καρδιά μας
Oι καρδιαγγειακές παθήσεις εκτιμάται πως ευθύνονται για 17.900.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφορούν διαταραχές της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, με τη λίστα να περιλαμβάνει
- την στεφανιαία νόσο (ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ),
- την εγκεφαλοαγγειακή νόσο (ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο),
- την περιφερική αρτηριακή νόσο (ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τα χέρια και τα πόδια),
- τη ρευματική καρδιοπάθεια (βλάβη του καρδιακού μυός και των καρδιακών βαλβίδων από ρευματικό πυρετό, που προκαλείται από στρεπτοκοκκικά βακτήρια),
- τις συγγενείς καρδιοπάθειες (γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία της καρδιάς που προκαλούνται από δυσπλασίες της δομής της καρδιάς από τη γέννηση),
- την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή (βλ. θρόμβοι αίματος στις φλέβες των ποδιών, οι οποίοι μπορούν να εκτοπιστούν και να μετακινηθούν προς την καρδιά και τους πνεύμονες και
- τη ρευματική καρδιοπάθεια.
Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά είναι συνήθως οξέα συμβάντα και προκαλούνται κυρίως από απόφραξη που εμποδίζει τη ροή του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο.
Ο πιο συνηθισμένος λόγος για αυτό είναι η συσσώρευση λιπών στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά ή τον εγκέφαλο.
Τα εγκεφαλικά μπορεί να προκληθούν από αιμορραγία από αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο ή από θρόμβους αίματος.
Περισσότεροι από 4 στους πέντε θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Το 1/3 αυτών συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών.
Οι σημαντικότεροι συμπεριφορικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια, η χρήση καπνού και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ.
Η διακοπή της χρήσης καπνού, η μείωση του αλατιού στη διατροφή, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι φράουλες
Κατά την παρουσίαση έρευνας που έκανε το Illinois Institute of Technology στο Berry Health Benefits Symposium, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση φραουλών μπορεί να προσφέρει καρδιο-μεταβολικά οφέλη.
Η εκ των συγγραφέων, Britt Burton Freeman δήλωσε πως “η μελέτη Global Burden of Disease (GBD) έδειξε ότι μια διατροφή χαμηλή σε φρούτα είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.
Για να αντιμετωπίσουμε το ‘κενό φρούτων’ πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα των συνολικών φρούτων που καταναλώνονται, καθώς και την ποικιλία.
Η μελέτη μας έδειξε πως η συσσώρευση στοιχείων για την καρδιομεταβολική υγεία υποδηλώνει ότι μόλις ένα φλιτζάνι φράουλες την ημέρα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα”.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν πολλά καρδιομεταβολικά οφέλη από τις φράουλες, όπως η μειωμένη ολική και ‘κακή χοληστερόλη’, μειωμένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μειωμένο σάκχαρο στο αίμα. και αυξημένη αγγειακή χαλάρωση και ήχος/τόνος.
Στη δοκιμή διαπιστώθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση δυόμισι φλιτζανιών με φράουλες, βελτίωσε σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτίωσε μέτρια τα σωματίδια λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (βλ. ‘καλή χοληστερόλη’).
Η επικεφαλής ερευνήτρια Arpita Basu κατέληξε στο ότι “η μελέτη μας υποστηρίζει την υπόθεση ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί να βελτιώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν τον ρόλο των φραουλών ως ‘τροφής-φάρμακο’ για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων στους ενήλικες”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις