Η λανθασμένη πρακτική που ακολουθούμε όλοι για να “ρίξουμε” τον πυρετό
Διαβάζεται σε 3'Μελέτες δείχνουν έναν ανέξοδο και απλό τρόπο να γιάνουμε πιο γρήγορα, αν έχουμε πυρετό από λοίμωξη στο άνω αναπνευστικό σύστημα
- 27 Δεκεμβρίου 2024 11:02
O Mikhail Oskarovich Varshavski είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο ως Doctor Mike. Ο πιο δημοφιλής γιατρός της ψηφιακής εποχής δημιούργησε ένα βίντεο με όλες τις πεπερασμένες συνήθειες της ιατρικής που καλό θα ήταν να εκλείψουν.
Μια αφορούσε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε έναν μέσο πυρετό: τρέχουμε να πάρουμε κάτι να ‘πέσει’, ενώ -όπως λέει ο ειδικός- αν τον αφήσουμε να κάνει τον κύκλο του, θα μας εγκαταλείψει πιο γρήγορα.
Προφανώς και δεν μιλάει για το 100% των περιπτώσεων.
Διαβάστε τι είχε να πει επ’ ακριβώς.
«Η σύγχρονη ιατρική βασίζεται στην έρευνα, στις εργασίες που γίνονται και δείχνουν ποια από όσα κάναμε στο παρελθόν έχουν όντως, βάση και ποια θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε στην άκρη. Εξαιτίας όμως, της ιατρικής νωθρότητας είμαστε λίγο αργοί ως προς το να πετάξουμε ό,τι δεν ‘λειτουργεί’.
Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να θυμίσω ότι όσα ακολουθούν δεν είναι απευθείας ιατρική συμβουλή προς τον καθένα από εσάς. Πάντα πρέπει να μιλάμε για τις ιατρικές μας ανησυχίες με τον γιατρό μας, πριν πάρουμε ιατρικές αποφάσεις».
Μια από τις πρακτικές που αποδεδειγμένα δεν βοηθούν και πρέπει να σταματήσουν άμεσα, είναι τα φάρμακα που παίρνουμε για να ‘ρίξουμε’ τον πυρετό.
«Για κάποιο περίεργο λόγο, στην κοινωνία μας -όχι μόνο στο ιατρικό σύστημα, αλλά και στα σπίτια μας- έχει γίνει κοινή πρακτική να ‘ρίχνουμε’ τον πυρετό μας με φάρμακα. Τα ευρήματα ερευνών ωστόσο, συμβουλεύουν συνήθως να μην το κάνουμε αυτό.
Ο λογικός λόγος έχει να κάνει με το πόσο άβολο είναι να έχεις πυρετό. Για να ανεβάσεις θερμοκρασία, έχεις ρίγος -είναι αυτό που βοηθάει να δημιουργηθεί θερμότητα που ανεβάζει τη θερμοκρασία στον πυρήνα του σώματος.
Ο λόγος που ανεβάζει το σώμα μας θερμοκρασία στο κέντρο του σώματος, είναι γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα δουλεύει καλύτερα σε μια υψηλότερη θερμοκρασία. Η λοίμωξη που προσπαθείς να νικήσεις είναι πολύ πιο δύσκολο να αναδιπλασιαστεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος.
Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ καλό λόγο. Τις παλαιότερες εποχές -πριν τις αντιβιώσεις- προσπαθούσαν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία σώματος του ασθενούς, προκαλώντας πυρετό, ώστε να διώξει κάποιες λοιμώξεις.
Τώρα που έχουμε παρεμβατικούς τρόπους να σώζουμε ασθενείς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο μέσος υγιής άνθρωπος μπορεί να αντέξει έναν πυρετό της τάξεως του 38 -38 και κάτι.
Δεν λέω πως πρέπει να επιδιώκεται να αποκτήσετε την πιο υψηλή θερμοκρασία σώματος. Δεν είναι high score. Όταν έχω έναν ευαίσθητο ασθενή ή ιδιαίτερες ιατρικές καταστάσεις, αν ο πυρετός σκαρφαλώνει στα ύψη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα παρεμβαίνω.
Ο τυπικός όμως, πυρετός έως 38, στις περιπτώσεις που έχουμε λοίμωξη άνω αναπνευστικού και κατά τα άλλα είμαστε υγιείς, μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, αλλά αν τον αντέξουμε, θα γίνουμε καλά πολύ πιο γρήγορα».