Η σάλτσα για τα μακαρόνια που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου

Διαβάζεται σε 3'
Η σάλτσα για τα μακαρόνια που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου
Λίγα φαγητά είναι απολαυστικά και υγιεινά. Ένα είναι τα μακαρόνια με πέστο. iStock

Υπάρχει μια σάλτσα για pasta που φτιάχνουμε μόνοι και προστατεύει τη γενική μας υγεία.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που κάνει διατροφή για χρόνια (τρώει για να βοηθήσει την υγεία του οργανισμού του και όχι για να κάνει πάρτι ο ουρανίσκος) και δεν βρίσκει βαρετά τα γεύματά του. Όσες παραλλαγές και αν κάνεις, στο τέλος καταλήγεις στα ίδια και τα ίδια.

Προφανώς υπάρχουν τρόποι να δώσεις ή να βελτιώσεις γεύσεις και πάντα υπάρχουν κάποια πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο από άλλα.

Ο μόνιμος σύμμαχος είναι οι σάλτσες και τα καρυκεύματα.

Παρεμπιπτόντως, κάποια από αυτά μας προστατεύουν και από τον καρκίνο. Ποια;

Κατ’ αρχάς να θυμίσουμε ότι αυξάνεται διαρκώς η βιβλιογραφία που συνδέει τις επεξεργασμένες και τις υπερεπεξεργασμένες με μορφές καρκίνου. Άρα το πρώτο βήμα είναι να τις κρατάμε μακριά.

Πώς; Αντικαθιστώντας τες με πιο υγιεινές επιλογές.

Για παράδειγμα, μην πάρεις έτοιμη σάλτσα για τα μακαρόνια, εκτός και αν στην ετικέτα αναφέρονται το πολύ 5 υλικά.

Φτιάξε μία με τα χεράκια σου.

Για παράδειγμα, πέστο.

Παρεμπιπτόντως, η λέξη pesto μεταφράζεται ως «πολτοποιώ» και αυτό ακριβώς κάνουμε στα υλικά (κουκουνάρι, φύλλα βασιλικού, σκόρδο, ελαιόλαδο) έως ότου δημιουργηθεί η σάλτσα.

Τα υλικά που διαβάσατε κάνουν το pesto την ιδανική σάλτσα για τη γνωστική και την καρδιακή υγεία.

ΤΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΠΕΣΤΟ

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προάγει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τη φλεγμονή, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη. Έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ο φρέσκος βασιλικός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά (προστατεύουν τα κύτταρα και το DNA από την οξειδωτική φθορά). Τα αιθέρια έλαια από τα φύλλα του μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπουν την ανάπτυξη τροφιμογενών παθογόνων.

Τα κουκουνάρια και τα καρύδια παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και την καρδιαγγειακή υγεία.

Μόλις βάλουμε σκόρδο, έχουμε ένα αντιφλεγμονώδες που βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και την υγεία του εγκεφάλου, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Στα κακά νέα είναι ότι πρέπει να ξεχάσουμε την παρμεζάνα, καθώς ανήκει στα τυριά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

To πεκορίνο που χρησιμοποιούν και οι Ιταλοί είναι γεμάτο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία (ποιοτική πρωτεΐνη, βασικά αμινοξέα, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β και Ε) που παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση του μυϊκού ιστού, των γερών οστών, στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στην προαγωγή της υγείας του δέρματος.

Πριν σε αφήσω, να σου πω και πως τα υγιή λίπη, τα αντιοξειδωτικά και οι άλλες ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και τα κουκουνάρια, μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή ενώσεων που προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα μας.

Σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς, το πέστο βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και το σάκχαρο στο αίμα.

Τι άλλο θέλουμε;

Τη συνταγή.

Ιδού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα