Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Τεχνητή νοημοσύνη 123RF

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα computers μπορούν να κάνουν καλύτερες εκτιμήσεις για την εμφάνιση ή το θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, έναντι της κλινικής αξιολόγησης.

Τη διαπίστωση ότι τα μηχανικά πρότυπα και τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές για να λειτουργούν, μπορούν να προβλέψουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιακού θανάτου περιλαμβάνει εργασία που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση Oxford University Press. Φαίνεται δηλαδή ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πιο ακριβής στις εκτιμήσεις για την πορεία της υγείας της καρδιάς έναντι των «κλασικών» καρδιολογικών εξετάσεων.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα συγκεντρωμένα αποτελέσματα πού αφορούσαν στο κομμάτι της απεικόνισης μιας τυχαιοποιημένης έρευνας σε ασθενείς, που υποβλήθηκαν σε μέτρηση ασβεστίου τη στεφανιαίας αρτηρίας σε μακροχρόνια παρακολούθηση. Οι συμμετέχοντες ήταν ασυμπτωματικοί, μεσήλικες, με καρδιοαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, αλλά χωρίς γνωστή στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού των υπολογιστών για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακού θανάτου στα συγκεκριμένα άτομα, και στη συνέχεια συνέκριναν τις προβλέψεις με την πραγματική εικόνα των συμμετεχόντων στη διάρκεια δεκαπέντε χρόνων. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο ώστε να καταγραφούν οι κίνδυνοι για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, αναφέροντας τη διατροφή τους, την άσκηση και την οικογενειακή τους κατάσταση.

Η τελική μελέτη περιελάμβανε 1.912 άτομα στα 15 χρόνια της διάρκειάς της. Από αυτά τα 76 έπαθαν έμφραγμα ή πέθαναν από καρδιακό αίτιο κατά τη διάρκεια του χρόνου παρακολούθησης. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι προβλέψεις που είχαν προκύψει από το λογισμικό των υπολογιστών ευθυγραμμίζονταν με ακρίβεια με την πραγματική εικόνα των παρατηρούμενων συμβάντων. Φάνηκε μάλιστα ότι η αξιολόγηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μέσω της τυποποιημένης κλινικής αξιολόγησης κινδύνου που χρησιμοποίησαν οι καρδιολόγοι, υπερεκτίμησε τον κίνδυνο συμβάντων στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Όμως οι διαδικασίες της τεχνητής νοημοσύνης δεν έπεσαν έξω.

Σε αναπροσαρμοσμένη ανάλυση, ο υψηλός προβλεπόμενος κίνδυνος από τον υπολογιστή συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού συμβάντος. “Η μελέτη μας έδειξε ότι η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής επεξεργασίας των κλινικών παραγόντων κινδύνου και των μετρήσεων απεικόνισης μπορεί να εξατομικεύσει με ακρίβεια τον κίνδυνο του ασθενούς να πάθει ένα ανεπιθύμητο συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή ή ο θάνατος από καρδιά”, ανέφεραν οι ερευνητές. Ανέφεραν δε ότι ενώ η λειτουργία των υπολογιστών θεωρείται και ως το «μαύρο κουτί» για την επιστήμη, έχει υπάρξει και η προσπάθεια απομυθοποίησης.

Στη δε εργασία περιγράφονται μεμονωμένες προβλέψεις για δύο ασθενείς ως παραδείγματα. Όταν εφαρμόζονται μετά το σκανάρισμα των δεδομένων, αυτές οι εξατομικευμένες προβλέψεις, τότε μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση των συστάσεων για τον ασθενή, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα