Η τροφή που φαίνεται πως σταματά την αντιγραφή καρκινικών κυττάρων

Διαβάζεται σε 4'
Η τροφή που φαίνεται πως σταματά την αντιγραφή καρκινικών κυττάρων
Τα νουκλεϊκά οξέα του σολομού σταμάτησαν την αντιγραφή των καρκινικών κυττάρων. iStock

Ερευνητές του Osaka Metropolitan University ανακάλυψαν κάτι που «μπορεί να γίνει κρίσιμο βήμα προς την πρόληψη του καρκίνου»

Η διατροφή είναι ίσως το μεγαλύτερο ‘φάρμακο’ που υπάρχει δια πάσα νόσο. Ή καλύτερα, ένα από τα λίγα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως προσπαθούμε να επιβιώσουμε και να προφυλάξουμε την υγεία μας από κάθε ‘εχθρό’.

Μεταξύ αυτών που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, υπάρχουν πολλά που μας βοηθούν στην πρόσληψη νουκλεϊκών οξέων (βλ. μόρια που αποτελούν το γενετικό υλικό όλων των ζωντανών οργανισμών).

Σκεφτείτε τα ως ‘οδηγίες’ που χρειάζονται τα κύτταρα μας, προκειμένου να λειτουργήσουν, να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.

Υπάρχουν δυο κύριοι τύποι νουκλεϊκών οξέων:

α) το DNA (το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ είναι το υλικό που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες για τη δημιουργία και λειτουργία ενός οργανισμού -περιέχει τις γενετικές πληροφορίες για τη δημιουργία και λειτουργία ενός οργανισμού) και

β) το RNA (το ριβονουκλεϊκό οξύ «μεταφράζει» τις οδηγίες του DNA σε πρωτεΐνες -υπάρχουν διάφοροι τύποι, ο καθένας με συγκεκριμένο ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης).

Θα μπορούσατε να πείτε πως τα νουκλεϊκά οξέα είναι τα «βιβλία οδηγιών» του σώματος που καθορίζουν ποιοι είμαστε και πώς λειτουργούν τα κύτταρά μας.

Αν εξασφαλίζουμε ένα καλό επίπεδο νουκλεϊκών οξέων, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προλαμβάνουμε ορισμένες ασθένειες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ενώσεις αυτών των οξέων φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Το εν λόγω εύρημα ανήκει στη δουλειά που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE και έκανε η Akiko Kojima-Yuasa, αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρώπινης ζωής και οικολογίας στο τμήμα διατροφής του Osaka Metropolitan University και οι συνεργάτες της.

Όπως αναφέρει η δημοσίευση «τα νουκλεοτίδια και τα νουκλεοσίδια που προκύπτουν από την πέψη των οξέων είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα».

Τα νουκλεϊκά οξέα σταμάτησαν την αντιγραφή καρκινικών κυττάρων

Στα πειράματα της η ομάδα της καθηγήτριας Kojima-Yuasa χρησιμοποίησε ενώσεις νουκλεϊκών οξέων που προέρχονται από το DNA του γάλακτος σολομού και το RNA ζύμης τορούλα (συγκεκριμένο είδος ζυμομύκητα).

Διαπιστώθηκε πως ότι χημικές ενώσεις, όπως η γουανοσίνη (παίζει σημαντικό ρόλο στη βιοχημεία των κυττάρων και δη στη σύνθεση του RNA και υπάρχει σε ό,τι διαβάσατε παραπάνω) θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Τουλάχιστον αυτό έγινε στους αρουραίους, στους οποίους έγιναν οι δοκιμές.

Οι ενώσεις σταμάτησαν τα κύτταρα να ξεκινήσουν τη φάση αντιγραφής τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δήλωσε ότι «η έρευνά μας παρέχει μια νέα προοπτική για τις φυσιολογικές λειτουργίες των νουκλεϊκών οξέων που προέρχονται από τα τρόφιμα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την πρόληψη του καρκίνου».

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΥΚΛΕΪΚΑ ΟΞΕΑ

Τα νουκλεοτίδια είναι βασικά δομικά στοιχεία του DNA και του RNA, απαραίτητα για πολλές βιολογικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό -πχ η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή των κυττάρων.

Μεταξύ των τροφών που είναι πλούσιες σε νουκλεοτίδια είναι
1. το κρέας. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και το κοτόπουλο περιέχουν υψηλά επίπεδα νουκλεοτιδίων. Τα όργανα όπως το συκώτι, η καρδιά και οι νεφροί είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά.
2. τα ψάρια και τα θαλασσινά: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, η σαρδέλα, ο σολομός, καθώς και τα οστρακοειδή όπως τα μύδια και τα στρείδια, είναι καλές πηγές νουκλεοτιδίων.
3. τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν μικρότερες ποσότητες νουκλεοτιδίων, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν στη συνολική πρόσληψη.
4. τα αυγά: Είναι μια καλή πηγή νουκλεοτιδίων, ιδιαίτερα ο κρόκος.
5. τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι: Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και οι ρεβίθια, καθώς και οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, περιέχουν νουκλεοτίδια.
6. τα λαχανικά και τα φρούτα: Αν και τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα νουκλεοτιδίων σε σύγκριση με τις ζωικές πηγές, λαχανικά όπως τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και το μπρόκολο περιέχουν κάποιες ποσότητες.

Τα νουκλεοσίδια είναι οργανικά μόρια που αποτελούνται από μια βάση (αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη, θυμίνη ή ουρακίλη) συνδεδεμένη με ένα μόριο σακχάρου (ριβόζη ή δεοξυριβόζη), και είναι πρόδρομα των νουκλεοτιδίων.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε νουκλεοτίδια περιέχουν επίσης νουκλεοσίδια.

Σε ό,τι αφορά τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά, στη λίστα υπάρχουν ό,τι διαβάσατε παραπάνω συν τα προϊόντα που είναι προϊόν ζυμώσεων (βλ. μαγιά μπύρας και η διατροφική μαγιά) και τα shiitake και maitake μανιτάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα