Η χρήση υπολογιστή για αναψυχή συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία
Διαβάζεται σε 2'Ανασκόπηση μελετών δείχνει πως υπάρχει θετική αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο και της στυτικής δυσλειτουργίας.
- 21 Μαρτίου 2024 09:31
Η στυτική δυσλειτουργία έχει συσχετιστεί με την καθιστική συμπεριφορά στον ελεύθερο χρόνο, σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης. Ωστόσο, η ερμηνεία αυτών των ευρημάτων είναι δύσκολη, καθώς η μεθοδολογία είναι διαφορετική, ενώ υπάρχει και αντίστροφη αιτιότητα.
Πρόσφατη έρευνα διερεύνησε την εκτεταμένη χρήση υπολογιστή για αναψυχή, σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας.
Τα ευρήματα της δουλειάς που έκαναν Κινέζοι ερευνητές δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Andrology.
Βάσει αυτών, υπάρχει θετική αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ της χρήσης υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο και του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας. Οι πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας είναι κατά 3.57 φορές μεγαλύτερη για κάθε 1.2 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή.
Οι συγγραφείς σημείωσαν πως «η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση της δυσλειτουργίας».
Ένα άλλο εύρημα που έχει ενδιαφέρον είναι πως οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και άλλων καθιστικών δραστηριοτήτων αναψυχής (στον ελεύθερο χρόνο), όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η οδήγηση.
Οι λόγοι πίσω από τη συσχέτιση χρήσης υπολογιστή και στυτικής δυσλειτουργίας είναι ακόμα ασαφείς.
Δεν συνδέθηκε με την ψυχική υγεία ή την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Υπήρχε ωστόσο, σύνδεση με τη χαμηλότερη ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων, μια ορμόνη που επηρεάζει τη σεξουαλική ανάπτυξη.
Σημειώθηκε και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα (με ανθρώπους που κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή και αναφέρουν όσα τους συμβαίνουν με την στύση τους) για να εδραιωθεί η οριστική σχέση αιτίου και αποτελέσματος, καθώς στην παρούσα ανασκόπηση οι επιστήμονες συνήγαγαν το συμπέρασμά τους από έρευνα μεγάλης κλίμακας.
Πιο συγκεκριμένα, από δεδομένα για περισσότερους από 200.000 άνδρες, επί των γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με τις καθιστικές συμπεριφορές στον ελεύθερο χρόνο και τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.