Ιώσεις: Αναμένεται εξαψήφιος αριθμός κρουσμάτων ημερησίως
Τα κρούσματα της γρίπη, του κορονοϊού και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) αναμένεται να φτάσουν τις 100.000 ακόμα και σε μία ημέρα, προειδοποιούν οι ειδικοί, με το βλέμμα στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.
- 30 Δεκεμβρίου 2022 12:20
Μία ημέρα πριν τις μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα γλέντια στα μπουζούκια και στα κλαμπ, Έλληνες ειδικοί προειδοποιούν για ακόμα μία φορά ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να έχουμε μεγάλη έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων.
Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Ιανουάριο θα υπάρξει ένα “τσουνάμι” γρίπης με 100.000 κρούσματα ημερησίως.
Με βάση τον κίνδυνο που ελλοχεύει, ο καθηγητής συνιστά στους πολίτες να προφυλάσσονται με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η απολύμανση των χεριών, τα οποία έχουν γίνει συνήθεια σε όλες και όλους από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19.
Προειδοποίηση για ανάλογη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες έκανε και ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
«Είναι πιθανό να έχουμε εξαψήφιο αριθμό με κρούσματα από κορονοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) μέσα σε 24 ώρες. Σήμερα μετράμε μόνο ότι περνάει από τις δομές υγείας και όχι ότι περνάει ο καθένας μόνος του στο σπίτι», τόνισε ο καθηγητής.
Αυτό σημαίνει ότι στις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ δεν αποτυπώνεται ούτε κατ’ αναγωγή ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και ως εκ τούτου οι πολίτες δεν έχουν πραγματική εικόνα της κατάστασης.
Σε ότι αφορά το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Λουκίδης είπε πως “να κάνουμε το εμβόλιο ακόμη και τώρα, έχουμε χρόνο γιατί γρίπη θα έχουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έως και τις αρχές Μαρτίου”.
Ελλείψεις φαρμάκων
Οι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα συμπτώματά τους είναι σε έλλειψη στην αγορά.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι τα φάρμακα που λείπουν είναι εισαγόμενα και όχι Ελληνικά, χωρίς όμως η δήλωσή του να λύνει κάποιο πρόβλημα για τους Έλληνες ασθενείς.
Στο ίδιο πλαίσιο, εδώ και περίπου ένα μήνα κατηγορεί τις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων και δεν κάνει καμία άλλη κίνηση για την επίλυση του προβλήματος, τη στιγμή που οι γονείς δεν βρίσκουν φάρμακα για τα παιδιά τους.
Οι ειδικοί, πάντως, φοβούνται την κατάρρευση του συστήματος υγείας από την αύξηση των ιώσεων.
Εξάλλου, όπως φάνηκε από την απότομη και μεγάλη αύξηση από τις ιώσεις που πρώτα χτύπησαν τον παιδιατρικό πληθυσμό, τα νοσοκομεία είτε έστησαν ράντζα, είτε δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, και για μία απλή εξέταση, η αναμονή έφτανε και τις 8 ώρες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις