Υπ. Υγείας: Δωρεάν ο έλεγχος γονιμότητας και αλλαγές στις διαδικασίες εξωσωματικής

Διαβάζεται σε 2'
Εμφύτευση σπερματοζωαρίου σε ωάριο, στο πλαίσιο εξωσωματικής γονιμοποίησης
Εμφύτευση σπερματοζωαρίου σε ωάριο, στο πλαίσιο εξωσωματικής γονιμοποίησης iStock

Ποιες γυναίκες αφορά ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας, τι αλλάζει στις διαδικασίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ξεκινά το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε το πρωί της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για τις γυναίκες από 30 έως και 35 ετών.

Η νέα δράση του υπουργείου Υγείας εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης των οικογενειών και πραγματοποιείται μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει  πλήρως την εξέταση ΑΜΗ (αντιμυλλέριος ορμόνη) που δείχνουν την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια για τη διαδικασία αποζημίωσης της εξέτασης αυτής.

Η δαπάνη θα φτάσει το πρώτο χρόνο τα 4.000.000 εκατ. ευρώ ενώ θα μειωθεί στα 800.000 ευρώ για κάθε επόμενο έτος.

Ήδη στην Πορτογαλία το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην κάλυψη αυτής της εξέτασης, ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν τα επίπεδα γονιμότητάς τους και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους για τεκνοποίηση.

Απλουστεύονται οι διαδικασίες για εξωσωματική

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απλοποιήσει τις διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ειδικότερα και με βάση την ηγεσία του υπουργείου υγείας, στον Οργανισμό θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες αφού θα ψηφιοποιηθούν άμεσα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα ζευγάρια που σήμερα «πνίγονται» σε μια γραφειοκρατία, προκειμένου να λάβουν έγκριση για να πάρουν με την ασφαλιστική κάλυψη τα φάρμακα που απαιτούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα