Υπ. Υγείας: Πιέσεις για καθημερινή εφημερία στα νοσοκομεία – “Στα κάγκελα” οι γιατροί

Διαβάζεται σε 5'
To Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» (φωτογραφία αρχείου)
To Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» (φωτογραφία αρχείου) Intime

Αντιδρούν οι γιατροί σε νοσοκομεία της Αττικής στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για 24ωρες, επταήμερες εφημερίες, καθώς ο μικρός αριθμός των γιατρών και οι συνθήκες είναι απαγορευτικές.

Σε μία προσπάθεια να βρεθούν λύσεις ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς στην Αττική και με δεδομένο τη σχεδόν ανύπαρκτη πρωτοβάθμια υγεία, το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει από τον Ιούλιο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο 9 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής από τον Νοέμβριο θα εφημερεύουν καθημερινά και ολόκληρο τον μήνα.

Σήμερα, το κάθε νοσοκομείο στην Αττική εφημερεύει ανά 4 ημέρες, κάνει δηλαδή περίπου 7-8 εφημερίες τον μήνα.

Αν εφαρμοστεί το νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, περίπου 11 μεγάλα νοσοκομεία θα εφημερεύουν καθημερινά, κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα κατανέμονται πιο «ομοιόμορφα» και δεν θα δημιουργούνται οι ουρές της ντροπής, ούτε και θα υπάρχουν ράντζα και φορεία στους διαδρόμους.

Ωστόσο, για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, σε μία κλινική νοσοκομείου, που υπάρχουνμ για παράδειγμα,5 γιατροί οι οποίοι σήμερα κάνουν 1-2 εφημερίες τον μήνα, θα πρέπει να κάνουν 7-8 ενεργές εφημερίες τον μήνα και σε κάθε εφημερία θα εργάζονται για 32 ώρες (από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της επόμενης ημέρας).

Πέρα από τις συνθήκες εξάντλησης που αναμένεται να δημιουργηθούν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες όπως είναι φυσικό εγκυμονούν και κινδύνους για τους ασθενείς, υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα.

Ένα από αυτά είναι ότι σε αρκετά νοσοκομεία δεν υπάρχουν χώροι ανάπαυσης των γιατρών που εφημερεύουν.

Στο «Αττικόν», για παράδειγμα, υπάρχουν γιατροί οι οποίοι αναπαύονται σε κλίνες ασθενών της πνευμονολογικής κλινικής, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότεροι νοσηλευτές, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τις κουζίνες και άλλα τμήματα, ώστε να δουλέψει το εν λόγω σύστημα, καθώς μπορεί οι γιατροί να είναι η βάση, όμως δεν είναι οι μοναδικοί που συστήνουν την ομάδα της γενικής εφημερίας.

Αρκετοί είναι και οι γιατροί που σχολιάζουν ότι μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να τους έδωσε το νομικό δικαίωμα να ασκούν ιδιωτικό έργο, όμως εάν εφαρμοστεί το σχέδιο για τις εφημερίες, θα είναι ουτοπικό ακόμη και να συζητούν κάτι τέτοιο, αφού τα καθήκοντά τους στο ΕΣΥ θα είναι περισσότερο από εξαντλητικά.

Σε πρώτη φάση το έγγραφο για κατάρτιση σχεδίου ενεργών εφημερίων 7 ημέρες το μήνα και 24 ώρες το 24ωρο είχε αποσταλεί στις διοικήσεις των εξής 9 νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

  1. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
  2. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
  3. ΛΑΪΚΟ»,
  4. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
  5. ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ
  6. ΚΑΤ
  7. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ
  8. Η ΣΩΤΗΡΙΑ και
  9. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Επίσης, είχε ζητηθεί σχέδιο ενεργών εφημεριών από το «Αττικόν», το οποίο ανήκει στη 2η ΥΠΕ, ενώ τώρα ζητήθηκε και από τους γιατρούς στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας-Πειραιά, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου Υγείας.

Με λουκέτο απειλούν οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Οι γιατροί του συγκεκριμένου νοσοκομείου προειδοποιούν να κατεβάσουν ρολά, καθώς στην περίπτωση που θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί το σύστημα των σκληρών, όπως τις χαρακτηρίζουν, εφημεριών, θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες καθημερινές απεργίες.

«Προειδοποιούμε πως αν δεν αποσυρθεί αμέσως το σχέδιο ανατροπής του σημερινού πλάνου εφημέρευσης για το νοσοκομείο μας θα προχωρήσουμε άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας (για τις οποίες ζητάμε την κάλυψη από ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά) σε συντονισμό (μέσω εκπροσώπων μας που θα ορίζονται από την γενική συνέλευση) με τους συναδέλφους άλλων νοσοκομείων τα οποία επίσης θίγονται», αναφέρουν οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα, οι γιατροί του νοσοκομείου προειδοποιούν ότι αν εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο, θα υποβαθμιστούν τραγικά και σε ποιότητα και σε ποσότητα οι παρεχόμενες στους ασθενείς υπηρεσίες υγείας.

«Το σχέδιο αυτό είναι καταστροφικό. Λόγω των τραγικών ελλείψεων υγειονομικού και λοιπού προσωπικού (αλλά και με δεδομένη την ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που οδηγεί αναγκαστικά πολλούς ασθενείς στα ΤΕΠ των νοσοκομείων δίπλα στα πραγματικά σοβαρά έκτακτα περιστατικά και που κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την ενίσχυσή της) με χίλιες δυο δυσκολίες και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατορθώνουμε να ανταποκριθούμε στον όγκο των έκτακτων περιστατικών που έχουμε σήμερα με γενική εφημερία 8 πμ – 8 πμ ανά κάθε τέταρτη ημέρα», συμπληρώνουν οι γιατρού του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Οι γιατροί απαιτούν την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρικού, λοιπού υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες, ενώ στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν ότι «προχωράμε σε νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις (μετά την συνάντηση ΕΙΝΑΠ – διοίκησης 2ης ΥΠΕ στις 4/9/24) και να προσδιορίσουμε συγκεκριμένα τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις αν δεν ανασταλεί η εφαρμογή του σχεδίου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα