ΗΠΑ: Μειώνεται το όριο ηλικίας προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Διαβάζεται σε 3'
ΗΠΑ: Μειώνεται το όριο ηλικίας προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα
To κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του πιο θανατηφόρου τύπου καρκίνου. iStock

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία προέβη στην πρώτη αλλαγή στις συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, έπειτα από μια δεκαετία. ‘Έριξε’ το όριο των τεστ για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόκειται για την κύρια αιτία θνησιμότητας από καρκίνο στους άνδρες και η δεύτερη στις γυναίκες -πίσω από τον καρκίνο του μαστού.

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία: ευθύνεται περίπου για το 85% όλων των περιπτώσεων.

Το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται απότομα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των προσπαθειών ελέγχου του καπνού, αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά θανατηφόρο.

Είναι τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα, υποβάλλονταν σε εξετάσεις κάθε χρόνο. Κάτι που επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση και να βελτιώσει δραματικά τα ποσοστά επιβίωσης.

Παρ’ όλα αυτά, το όριο ηλικίας για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους ήταν τα 55 χρόνια. Τα δεδομένα έκαναν αναγκαία την αλλαγή.

Οι ΗΠΑ γίνονται η πρώτη χώρα που ‘ρίχνει’ το όριο ηλικίας για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους

Η American Cancer Society (ACS) εξέδωσε ενημερωμένη οδηγία την Τετάρτη 1/11, βάσει της οποίας ‘κατεβαίνει’ το όριο ηλικίας για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους καρκίνου του πνεύμονα.

Είναι η πρώτη αλλαγή στις συστάσεις ελέγχου, έπειτα από μια δεκαετία.

Από το 2013 έως τώρα η σύσταση ανέφερε πως ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να είναι για ενήλικες ηλικίας 55 έως 74 ετών, με ιστορικό καπνίσματος (τουλάχιστον 30 pack-year).

Δηλαδή, 30 χρόνια από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα ή 15 χρόνια από δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Η σύσταση ίσχυε -στις ίδιες ηλικίες- και για όσους σταμάτησαν να καπνίζουν πριν τουλάχιστον 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι ηλικίες στις οποίες συνιστούν οι υγειονομικές αρχές τον ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία από τα 50 έως τα 80 έτη, για όσους καπνίζουν ή κάπνιζαν για 20 χρόνια από ένα πακέτο τσιγάρα κάθε μέρα. Ή κάπνιζαν δυο πακέτα την ημέρα, για 10 χρόνια ή ό,τι άλλο αντιστοιχεί στο 20 pack-year.

Κατά την ACS «για τα άτομα που κάπνιζαν στο παρελθόν, ο αριθμός των ετών από τη διακοπή του καπνίσματος δεν αποτελεί κριτήριο καταλληλότητας για την έναρξη ή τη διακοπή του προσυμπτωματικού ελέγχου» και για αυτό πέραν του ότι ‘μίκρυνε’ το όριο ηλικίας, μεγάλωσε η άλλη ‘άκρη’.

Σημειώθηκε και ότι ενώ η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα με την πάροδο του χρόνου -σε σύγκριση με τη συνέχιση του καπνίσματος-, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από ό,τι μεταξύ των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Μια αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να κάνει λεπτομερείς εικόνες του θώρακα ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.

Μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση μη φυσιολογικών περιοχών στους πνεύμονες που μπορεί να είναι καρκίνος, προτού αρχίσουν να προκαλούν συμπτώματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα