Υπουργείο Υγείας: Ποιες αλλαγές έρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
Διαβάζεται σε 6'Τις 7 τομές που θα πραγματοποιηθούν σταδιακά ώστε οι αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να μειωθούν από τις 9 ώρες στις 5, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
- 13 Ιανουαρίου 2025 12:29
Τις σημαντικές δράσεις που έχει αποφασίσει να υλοποιεί τους επόμενους μήνες το υπουργείο Υγείας, και κυρίως σε δύο σημαντικούς τομείς, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «σήμερα, στις ημέρες μεγάλης εφημερίας, όπως είναι μετά τις γιορτές που αυξάνονται τα αναπνευστικά νοσήματα (γρίπη, Covid, RSV), έχουν μεγάλη πίεση τα νοσοκομεία. Επίσης, δεν υπάρχει μέσος δείκτης χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Υπολογίζουμε ότι ο χρόνος αναμονής είναι 8-9 ώρες. Στόχος του σχεδίου είναι να μειωθούν οι χρόνοι, όχι να μηδενιστούν, αλλά να μειωθούν».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αναφερόμαστε στους περιπατητικούς ασθενείς και όχι στα περιστατικά που προσέρχονται με ασθενοφόρα ή τα βαριά, αλλά γι’ αυτούς που μπορούν να περιμένουν.
«Όσο πλησιάσουμε προς το πεντάωρο είμαστε καλά, όσο πηγαίνουμε προς το δεκάωρο της αναμονής, δεν είμαστε καλά. Γι΄ αυτό και φτιάξαμε ένα νέο πλάνο», είπε ο υπουργός.
Ακολούθως, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε το σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών εφημέρευσης, κάτι που ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο, αφού εξυπηρετούνται περίπου 2.000 ασθενείς την ημέρα στα νοσοκομεία της Αττικής.
Οι αλλαγές, όπως είπε, θα γίνουν σταδιακά και όχι από τη μία μέρα στην άλλη.
Οι αλλαγές αυτές κινούνται σε 7 άξονες, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η ψηφιακή αναβάθμιση, οι οργανωτικές αλλαγές, η προσθήκη εθελοντών κ.ά.
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου αναλαμβάνουν ήδη περιστατικά, απλώς δεν τα γνωρίζει ο κόσμος.
Μερικά από αυτά είναι τα Κέντρα Υγείας:
- Αλεξάνδρας (τελεί σε 24ωρη εφημερία)
- Καλλιθέας
- Αμαρουσίου
- Ραφίνας
- Βάρης
- Μεγάρων
- Ελευσίνας
- Κερατσινίου
Όπως ανέφερε η ίδια, θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα ειδικοί γιατροί, όπως καρδιολόγοι, και θα διευρυνθούν τα ωράρια, ώστε να διαχειρίζονται ακόμα πιο άμεσα τα περιστατικά και να εξυπηρετούνται πιο άμεσα οι ασθενείς, αλλά και να μειωθούν παράλληλα οι ουρές στα νοσοκομεία.
«Κάποιες φορές η εφημερία θυμίζει εικόνες πολέμου και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και εμείς δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά αναζητούμε λύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. «Οι γιατροί των ΤΕΠ της 1ης ΥΠΕ σύντομα θα ενταχθούν στα νοσοκομεία, και θα ακολουθήσουν αυτοί στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ», είπε ο υφυπουργός Υγείας.
Παράλληλα, υπάρχει πρόγραμμα 500 τραυματιοφορέων από τον ΟΑΕΔ, που σύντομα ξεκινούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία. Από αυτούς, οι 100 τραυματιοφορείς θα ενταχθούν στα ΤΕΠ.
«Επίσης, θα υπάρξουν προσλήψεις στα ΤΕΠ για 220 νοσηλευτές και 200 άτομα επικουρικό προσωπικό», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ανακινήσεις νοσοκομείων και ΤΕΠ
Στο «Αττικόν» από 1.000 τ.μ. που είναι τα ΤΕΠ, θα γίνουν 5.000 μετά από την ανακαίνιση. Το ίδιο ισχύει και στον «Ευαγγελισμό», που έχει σταματήσει η πρωινή λειτουργεία των εφημεριών λόγω των κτηριακών ανακαινίσεων.
Πρόγραμμα για εθελοντές σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό
Σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, το υπουργείο Υγείας θα στρατολογήσει 25 εθελοντές ένστολους, οι οποίοι θα κατευθύνουν τους ασθενείς, όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Θα κάνουν την καθοδήγηση μέσα στην εφημερία πολύ πιο ανθρώπινη», τόνισε ο υπουργός.
Νομοθετικές παρεμβάσεις
Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις, όπως είναι το νομοσχέδιο του τραύματος, που αναμένεται να φέρει τομές στο σύστημα. Αυτό, έχει σχεδιαστεί από επιτροπή ειδικών, και αφορά ένα μεγάλο σχέδιο που φτάνει μέχρι και τη δημιουργία ελικοδρομίων σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ψηφιακή αναβάθμιση
Υπάρχει μεγάλο πρόγραμμα με νέα ψηφιακή υποδομή και οι ασθενείς θα μπορούν σύντομα να βλέπουν από το κινητό τους πόση αναμονή το κάθε νοσοκομείο στα ΤΕΠ. Σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει σε 4 νοσοκομεία της Αττικής.
Επίσης, «οι ασθενείς θα έχουν βραχιολάκια με QR code για να βλέπουμε πόσοι έχουν εξυπηρετηθεί. Αυτό θα το βλέπει και κεντρικά το υπουργείο Υγείας και θα βλέπει, για παράδειγμα, αν υπάρχει καθυστέρηση στον αξονικό τομογράφο και θα επιχειρούνται επί τόπου λύσεις», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας οι γιατροί χρησιμοποιούν ήδη σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), που αφορά στη διαλογή των ασθενών και σύντομα σε συνεργασία με την Amazon, θα υπάρξει ψηφιακή παρέμβαση κατά πάσα πιθανότητα για αρχή στο «Ιπποκράτειο», το «Κωνσταντοπούλειο» και τον «Ευαγγελισμό», όπως ανέφερε ο ίδιος.
«Όλες αυτές οι διαδικασίες θα τρέξουν και αν κάτι δεν πάει καλά και χρειαστεί να διορθώσουμε, θα το δούμε και θα το διορθώσουμε άμεσα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για ραντεβού με γιατρούς
«Τα ηλεκτρονικά ραντεβού υπάρχουν από το 2014 και τώρα προσθέτουμε στη λειτουργία αυτή όλες τις δημόσιες δομές, γιατρούς ιδιώτες και ΕΟΠΥΥ, ώστε να γίνει η κεντρική πλατφόρμα με όλους τους γιατρούς στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδα finddoctors.gov.gr και ο χρήστης θα πρέπει πρώτα να κάνει ταυτοποίηση με τα στοιχεία του μέσω gov.gr.
Η επιβεβαίωση του ραντεβού θα γίνεται κατόπι έγκρισης από τον γιατρό.
«Στόχος είναι οι συμπολίτες μας να έχουν τον πιο εύκολο τρόπο για να βρίσκουν στο κοντινότερο σημείου που θέλουν και το πιο σύντομο ραντεβού», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Μέσα στον Φεβρουάριο, θα λειτουργεί και εφαρμογή (app) για το κινητό τηλέφωνο και ο πολίτης θα μπορεί να κλείνει και από εκεί ραντεβού.
Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα τηλεφωνικά ραντεβού, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν χρήση της νέας τεχνολογίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, θα δημιουργηθεί ένας τετραψήφιος αριθμός του υπουργείου Υγείας, ο οποίος θα λύνει τα προβλήματα των πολιτών για τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οτιδήποτε άλλο. «Με αυτόν τον τρόπο θα λύσουμε το πρόβλημα της ενημέρωσης των πολιτών», τόνισε ο υπουργός.
Όπως διευκρινίστηκε, τα ραντεβού των νοσοκομειακών γιατρών θα μπουν σε δεύτερο χρόνο στο νέο ψηφιακό σύστημα, όπως επίσης και οι ιδιώτες γιατροί.