Janusz Racz: Ποιος είναι ο πρώτος λήπτης του εμβολίου κατά καρκίνου του πνεύμονα

Διαβάζεται σε 4'
Janusz Racz, o πρώτος ασθενής που εμβολιάστηκε με το νέο πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Janusz Racz, o πρώτος ασθενής που εμβολιάστηκε με το νέο πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα Aaron Chown/PA/Alamy/Visualhellas.gr

Προσωποποίηση της ελπίδας για χιλιάδες ασθενείς στον κόσμο είναι ο Janusz Racz, ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Ένας 67χρονος στο Ηνωμένο Βασίλειο γράφει ιστορία στη μάχη κατά του καρκίνου καθώς είναι ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε σήμερα το νέο πειραματικό mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο Janusz Racz συμμετέχει σε μια κλινική δοκιμή του εμβολίου, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η «κατά σύμπτωση διάγνωση» του καρκίνου του πνεύμονα

Ο κ. Racz, ο οποίος έχει τρία παιδιά και έξι εγγόνια, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα τον Μάιο, όπως περιγράφει, «κατά σύμπτωση». «Ήμουν προγραμματισμένος για κωλονοσκόπηση, αλλά η αρτηριακή μου πίεση ήταν πολύ υψηλή, οπότε ο γιατρός αποφάσισε να με στείλει για αξονική κωλονοσκόπηση, η οποία είναι διαφορετική. Είναι ίσως λιγότερο επεμβατική γιατί πρόκειται μόνο για μια αξονική τομογραφία. Ήταν μέσα Φεβρουαρίου όταν εντόπισαν κάτι στον δεξιό πνεύμονά μου. Υποβλήθηκα σε επείγουσες εξετάσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι είχα καρκίνο του πνεύμονα», εξηγεί, σύμφωνα με το Independent, και προσθέτει πως μετά τη διάγνωσή του υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Χωρίς θεραπεία, του είπαν ότι θα ζούσε για τέσσερις με πέντε μήνες, ενώ η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία τού έδιναν 35% πιθανότητα να επιβιώσει για πέντε χρόνια. «Η χημειοθεραπεία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, πραγματικά δεν θα ήθελα να την ξανακάνω», δήλωσε ο κ. Racz.

Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα

«Τα πρώτα καλά νέα ήρθαν όταν οι γιατροί μου είπαν ότι ο όγκος μου συρρικνώνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο». Ο κ. Racz ήταν προγραμματισμένος να κάνει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο για να ελέγξει αν ο καρκίνος του αναπτυσσόταν ή εξαπλωνόταν, όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την Dr Sarah Benafif από το UCLH για τη δοκιμή.

«Μου εξήγησε πώς θα λειτουργήσει το εμβόλιο και πώς διαφέρει από τη θεραπεία που είχα μόλις ολοκληρώσει. Η ελπίδα ήταν ότι θα σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου. Το σκέφτηκα καλά, μίλησα με τον γιατρό μου, με φίλους και συναδέλφους που είναι γιατροί, και όλοι μου είπαν ότι πρέπει να το κάνω. Αποφάσισα να συμμετάσχω γιατί ελπίζω ότι θα παρέχει μια άμυνα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Αλλά σκέφτηκα επίσης ότι η συμμετοχή μου σε αυτή την έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους στο μέλλον και να συμβάλει στο να γίνει αυτή η θεραπεία ευρύτερα διαθέσιμη», επισημαίνει ο 67χρονος.

Ο κ. Racz, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PA ότι το επάγγελμά του είναι ο κύριος λόγος που θέλησε να συμμετάσχει στη μελέτη. «Ο κύριος λόγος είναι ότι είμαι και εγώ επιστήμονας, και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης – ιδιαίτερα στην ιατρική – εξαρτάται από τη συμμετοχή ανθρώπων σε τέτοιου είδους έρευνες», είπε.

«Θα είναι πολύ ωφέλιμο για μένα, επειδή πρόκειται για μια νέα μέθοδο που δεν είναι διαθέσιμη για άλλους ασθενείς και μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από τον καρκίνο. Και επίσης, μπορώ να είμαι μέρος της ομάδας που θα παρέχει την απόδειξη της ιδέας για αυτή τη νέα μέθοδο, και όσο πιο γρήγορα αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο, τόσο περισσότερους ανθρώπους θα σώσει», πρόσθεσε.

«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το ότι είμαι ο πρώτος συμμετέχων σε αυτή τη δοκιμή. Θα αισθανόμουν το ίδιο αν ήμουν ο εκατοστός συμμετέχων. Για μένα, το ζήτημα είναι απλά να », συμμετέχω», τονίζει.

Η ζωή πριν τον καρκίνο και ο στόχος μετά τη ίαση

Πριν αρρωστήσει, ο κ. Racz ήταν ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος που απολάμβανε την ορειβασία ενώ έχει τρέξει σε μαραθώνιους σε επτά χώρες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του να επιστρέψει στο τρέξιμο μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία του, με στόχο να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, αναφέρει το skynews.com.

Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech, λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τους δείκτες όγκων που δημιουργούνται από τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η διαδικασία αυτή αφήνει τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

Το BNT116 βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο για τον Covid-19. Ο κ. Racz, ο οποίος κατάγεται από την Πολωνία αλλά ζει στο Λονδίνο εδώ και 10 χρόνια, έλαβε έξι ενέσεις με διαφορά πέντε λεπτών μεταξύ τους μέσα σε μισή ώρα, στο Ερευνητικό Κέντρο Κλινικών Μελετών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIHR) στο UCLH την Τρίτη.

Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικά τμήματα RNA. Θα λαμβάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για συνολικά 54 εβδομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα