“Καμπανάκι” από τον ΠΟΥ για συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης – “Δεν είναι ώρα να χαλαρώνουμε”

“Καμπανάκι” από τον ΠΟΥ για συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης – “Δεν είναι ώρα να χαλαρώνουμε”
Κόσμος με μάσκες στο Λονδίνο (AP Photo/Matt Dunham)

Έκκληση προς τους Ευρωπαίους να μην εφησυχάσουν, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης αυξάνονται σημαντικά.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ο ΠΟΥ προειδοποίησε σήμερα κατά του εφησυχασμού σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης αυξάνονται στην Ευρώπη.

«Δεν είναι η ώρα για να χαλαρώνουμε», δήλωσε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού του Υγείας για την Ευρώπη.

Στην αρχή του φθινοπώρου, η ευρωπαϊκή περιφέρεια, που περιλαμβάνει 53 χώρες εκ των οποίων ορισμένες στη κεντρική Ασία, αποτέλεσε εκ νέου το επίκεντρο της επιδημίας, καταγράφοντας το 60% των νέων κρουσμάτων Covid που σημειώνονταν σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης.

Προειδοποίηση των ειδικών για τη συνύπαρξη κορονοϊού – γρίπης

Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες, εντείνεται η ανησυχία για τη συνύπαρξή του με τον ιό της γρίπης.

Οι ειδικοί εμφανίζονται φανερά προβληματισμένοι για τον τρόπο με τον οποίο προσβάλουν τον οργανισμό, κάτι που επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνας Παγώνη.

“Τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν. Έχουμε μία αύξηση 8 με 10% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και αυτό φαίνεται σταδιακά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, αναφορικά με τους εμβολιασμούς που γίνονται, η κ. Παγώνη παραδέχθηκε ότι οι πολίτες “έχουν χαλαρώσει” και δεν εμβολιάζονται για τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενημερωθούν -ειδικότερα οι άνω των 60 ετών- για να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο που είναι ήδη διαθέσιμο.

Ενώ τόνισε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να μην πιεστούν τα νοσοκομεία της χώρας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο καθηγητής, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, είχε δηλώσει ότι συνύπαρξη των δύο ιών στοχεύει κατευθείαν στο αναπνευστικό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε συνανθρώπους μας αλλά και φορτία στα νοσοκομεία.

Γρίπη: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε – Πώς γίνεται η συνταγογράφηση

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει καθώς οι υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού. Ωστόσο η αλληλεπίδραση των δύο ιών είναι εν πολλοίς άγνωστοι στους επιστήμονες. Παράλληλα, το εμβόλιο της γρίπης εντείνει την ανησυχία, σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των λυμάτων, η γρίπη είναι ήδη εδώ, και η κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο – που μέχρι πρότινος ήταν χειμώνας και τα κρούσματα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και πολλοί οι θάνατοι – προοιωνίζεται “καλπασμό” της νόσου. Ήδη τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι μολύνσεις στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, ενώ μεγάλη έξαρση παρατηρείται στις ΗΠΑ.

Θα “σαρώσει” φέτος η γρίπη

Το Υπουργείο Υγείας, σε νέα εγκύκλιό του, αναφέρει τον τρόπο συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου κατά το τρέχον έτος. Επιπλέον δίνει αναλυτικές οδηγίες για τη συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά της COVID-19 και περιγράφει για ποιες κατηγορίες πολιτών είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για τη θωράκιση από τον ιό της γρίπης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΠΥΥ, κρίνεται σκόπιμο η συνταγογράφηση να γίνεται με τη χρήση του κωδικού διάγνωσης κατά icd 10 – Z25.1 (ανάγκη ανοσοποίησης έναντι της γρίπης).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, πριν αρχίσει η έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, καθώς, όπως είναι γνωστό, απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, προκειμένου να επιτευχθεί ανοσολογική απάντηση από τον οργανισμό.

Το πρόβλημα με το εμβόλιο

Η γρίπη είναι η συχνότερη λοίμωξη του αναπνευστικού και έχει τους περισσότερους θανάτους από όλες τις λοιμώξεις. Πάνω από 40.000 καταγράφονται ετησίως στην Ευρώπη σύμφωνα με το ECDC.

Ωστόσο υπάρχει ένα πάγιο πρόβλημα με το αντιγριπικό εμβόλιο. Κι αυτό δεν είναι άλλα, από την αποτελεσματικότητά του. Την ώρα που το εμβόλιο κατά της COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα που φθάνει και ενίοτε ξεπερνάει το 93-95%, εκείνο της γρίπης με το ζόρι φθάνει το 52% – πιο συγκεκριμένα παρέχει προστασία από 25 έως 52%.

Παρόλα αυτά αυτός δεν είναι λόγος κατά τους επιστήμονες για να μην το κάνει κάποιος. Ειδικά τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε, καθώς σε αυτές τις ομάδες πολιτών είναι απαραίτητο η κάλυψη με το εμβόλιο να φθάσει το 70%.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά πρέπει να γίνεται σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.

Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν οι χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19. Ειδικότερα:

  • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
  • Ασυμπτωματικά άτομα, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
  • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να γίνουν πιο ήπια τα συμπτώματα της ασθένειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα