Κάνναβη: Σε ποια νευρολογικά νοσήματα χορηγείται στην Ελλάδα
Διαβάζεται σε 3'Σύγχρονο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων ασθενών με νευρολογικά νοσήματα στη χώρα μας αποτελεί πλέον η φαρμακευτική κάνναβη. Οι παρενέργειες.
- 20 Δεκεμβρίου 2024 06:18
Το εθνικό κανονιστικό πλαίσιο, οι πολυδιάστατες εφαρμογές της φαρμακευτικής κάνναβης και τα δυνητικά οφέλη της στην αντιμετώπιση χρόνιων και σοβαρών νευρολογικών παθήσεων, αναδείχθηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κύριες χρήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης στα νευρολογικά νοσήματα στην Ελλάδα είναι:
- Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ανακούφιση της σπαστικότητας και μείωση του πόνου
- Χρόνιος Νευροπαθητικός Πόνος και Καρκινικός Πόνος: Παροχή ανακούφισης για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες
- Αντιμετώπιση της Ναυτίας και των Εμέτων: Σε περιπτώσεις χημειοθεραπείας ή άλλων απαιτητικών θεραπειών
- Ανορεξία και Απώλεια Βάρους: Σε ασθενείς με HIV ή άλλες παθήσεις που επηρεάζουν την όρεξη.
Ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Νίκος Γρηγοριάδης στην ομιλία του τόνισε ότι «η φαρμακευτική κάνναβη ενισχύει τις θεραπευτικές επιλογές των γιατρών. Αποδεικνύεται πολύτιμη για τη διαχείριση του νευροπαθητικού πόνου, της σπαστικότητας, χρόνιων συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών σε ορισμένα νευρολογικά νοσήματα. Έχουμε ένα ακόμα αποτελεσματικό και ασφαλές εργαλείο, που χορηγείται επί συγκεκριμένων ενδείξεων, βάσει οδηγιών και με τη δέουσα παρακολούθηση».
Μόνο με συνταγή γιατρού
Βέβαια, η φαρμακευτική κάνναβη χορηγείται μόνο με ειδική ιατρική συνταγή, όπως εξήγησε η Ιωάννα Χήνου, καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής για την Φαρμακευτική Κάνναβη.
«Η Ελλάδα διαθέτει ένα καλά δομημένο ρυθμιστικό πλαίσιο, που εξασφαλίζει ασφαλή πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη. Από τον Φεβρουάριο του 2024, η φαρμακευτική κάνναβη (τα εγκεκριμένα τελικά προϊόντα στη χώρα) συνταγογραφείται επίσημα, προσφέροντας μία ακόμη ασφαλή επιλογή στη θεραπευτική και σημαντικές δυνατότητες σε όσους τη χρειάζονται», τόνισε η κυρία Χήνου.
«Εδώ και χρόνια τα κανναβινοειδή χρησιμοποιούνται στη σπαστικότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Η φαρμακευτική κάνναβη φαίνεται ότι λειτουργεί θεραπευτικά σε πολλά επίπεδα και κυρίως στον έλεγχο των συμπτωμάτων όπως της σπαστικότητας, της αϋπνίας, του πόνου και των άλλων διαταραχών», επεσήμανε η δρ. Ζηναΐς Κοντούλη, εξειδικευμένη στην Ιατρική του Πόνου στη Βρετανία και με μακρόχρονη εμπειρία στη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης και τη διαχείριση αντίστοιχων περιπτώσεων.
Το συνέδριο ανέδειξε τη φαρμακευτική κάνναβη ως έναν πολύτιμο σύμμαχο στη διαχείριση των συμπτωμάτων των ασθενών σε ορισμένα ανοσοδιαμεσολαβούμενα νευρολογικά νοσήματα, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.
Παρενέργειες της φαρμακευτικής κάνναβης
Όπως τα περισσότερα φάρμακα, έτσι και η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρές.
Οι σοβαρότερες περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων στους χρήστες. Άτομα άνω των 65 ετών μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού από πτώση.
Στις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις, συμπεριλαμβάνονται:
- Ευφορία, δηλαδή έντονη αίσθηση ευτυχίας ή ευεξίας
- Τροποποιημένες αισθήσεις, όπως το να βλέπεις πιο έντονα χρώματα ή να μυρίζεις πιο έντονες οσμές
- Τροποποιημένη αίσθηση του χώρου και του χρόνου
- Μειωμένη μνήμη και πιο αργή σκέψη
- Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
- Κακός μυϊκός συντονισμός
- Χαλάρωση ή υπνηλία
- Ζάλη
- κρίσεις πανικού
- Ξηρό στόμα
- Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
- Αυξημένη όρεξη
- Χαμηλότεροι χρόνοι αντίδρασης
- Παραισθήσεις (βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν) ή ψευδαισθήσεις (πιστεύουν πράγματα που δεν είναι αληθινά). Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται μόνο σε υψηλές δόσεις.