Κάπνισμα: Πρόστιμα στο 29% των επιχειρήσεων σε Μοναστηράκι – Θησείο

Διαβάζεται σε 2'
Κάπνισμα: Πρόστιμα στο 29% των επιχειρήσεων σε Μοναστηράκι – Θησείο
iStock

Από τις 52 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν σε ένα βράδυ για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στις περιοχές Μοναστηράκι και Θησείο, οι 15 πλήρωσαν τσουχτερό πρόστιμο.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 7.100 ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν 15 από τις 52 επιχειρήσεις (29%) που ελέγχθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για μη τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Μάλιστα, οι έλεγχοι αφορούσαν μόνο μερικές ώρες και όχι μεγάλο χρονικό διάστημα και οι αρμόδιοι βρήκαν ακόμα και τασάκια σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με στελέχη της  ΕΛ.ΑΣ, πραγματοποίησε ελέγχους συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού στην Αθήνα (1η και 2η Δημοτική Κοινότητα, περιοχές Μοναστηράκι και Θησείο).

Συνολικά ελέγχθηκαν 52 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 7.100 ευρώ.

Συγκεκριμένα, κατά τον επιτόπιο έλεγχο επιβλήθηκαν:

  • Έξι πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ σε υπεύθυνους επιχειρήσεων, για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.
  • Τέσσερα πρόστιμα ύψους 2.000 ευρώ σε υπεύθυνους επιχειρήσεων, για μη λήψη λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων) στον εσωτερικό τους χώρο.
  • Τρία πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ σε υπεύθυνους επιχειρήσεων, για ελλιπή ανάρτηση σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος.
  • Ένα πρόστιμο ύψους 500 ευρώ σε υπεύθυνο επιχείρησης, για την ανοχή σε καπνιστή.
  • Ένα πρόστιμο ύψους 100 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο, για την παράβαση του καπνίσματος σε χώρο που απαγορεύεται το κάπνισμα.

Οι έλεγχοι αναφορικά με την ορθή τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας συνεχίζονται με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Πώς γίνονται οι καταγγελίες για το κάπνισμα

Καταγγελίες για παραβιάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας γίνονται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο 1142.aead.gr και τηλεφωνικά στο 1142.

Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ στον ιστότοπο 1142.aead.gr θα υπάρχει δυνατότητα να υποβάλλονται καταγγελίες χωρίς καμία χρέωση όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α και Β, ενώ διενεργεί και η ίδια ελέγχους, κατά τους οποίους προβαίνει σε συστάσεις ή και σε απόδοση τυχόν πειθαρχιών ευθυνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα