Καρκίνος μαστού: Οι γυναίκες κερδίζουν τις μάχες σε μια συχνή κακοήθεια που μπορεί να νικηθεί
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, με τη σημερινή ημέρα (25/10) να έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου. Κεντρικό μήνυμα της αποτελεί η σημασία της πρόληψης η οποία είναι και η αποτελεσματικότερη θεραπεία.
- 25 Οκτωβρίου 2019 08:16
Αποτελεί την ασθένεια η οποία έχει μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλη, με αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα να διαθέτει πλέον σημαντικά όπλα ακόμη και για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις της. Ο καρκίνος του μαστού, η πλέον συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό, θεωρείται σήμερα μια ασθένεια η οποία μπορεί να νικηθεί ειδικά όταν εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο.
Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση όλου του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού και η σημερινή μέρα έχει ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου. Με το μήνυμα «Καρκίνος του μαστού: Μια μάχη που αξίζει να κερδηθεί» το υπουργείο υγείας τονίζει ότι η πρόληψη είναι η ανώτερη θεραπεία. Μάλιστα σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφέρει 5 βασικά στοιχεία:
Διακοπή καπνίσματος
Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
Σωστή διατροφή
Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
Τακτικούς ελέγχους (Υπερηχογράφημα, μαστογραφία)
Στοιχεία πληθυσμού
Τα τελευταία στοιχεία από το Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 2018 σημειώθηκαν 7.734 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού. Στο γενικό πληθυσμό ο καρκίνος του μαστού είναι ο 2ος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα . Όπως επισημαίνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που έχουν νοσήσει θα ξεπεράσουν τελείως το πρόβλημα τους και θα ιαθούν από την νόσο, επιστρέφοντας σε μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;
Σύμφωνα με την ΕΟΠΕ, εάν ο καρκίνος διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η πρώτη επιλογή είναι συνήθως το χειρουργείο (ογκεκτομή ή μαστεκτομή), το οποίο κάποιες φορές ακολουθείται από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή στοχευμένες (βιολογικές) θεραπείες, ώστε να μην υπάρξει υποτροπή της νόσου στο μέλλον. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι δεν χρειάζεται όλες οι γυναίκες να υποβληθούν σε όλες τις προαναφερθείσες θεραπείες και ότι η περίπτωση της κάθε γυναίκες με καρκίνο μαστού είναι μοναδική. Έτσι, ανάλογα με την περίπτωση και τους παράγοντες κινδύνου για υποτροπή, κάποιες γυναίκες θα χρειαστεί να κάνουν χημειοθεραπεία και κάποιες όχι, κάποιες θα χρειαστούν ακτινοθεραπεία και κάποιες όχι, κάποιες θα χρειαστούν ορομονοθεραπεία και κάποιες όχι. Αυτό εξαρτάται από τα ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά του κάθε όγκου που φαίνονται στη βιοψία.
Η χημειοθεραπεία χορηγείται κατά κανόνα μετά το χειρουργείο, σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, χορηγείται πριν από αυτό, με στόχο τη συρρίκνωση του όγκου που πρόκειται να αφαιρεθεί. Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας θα γίνεται παρακολούθηση των στοιχείων του αίματος (αιματοκρίτης, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια) καθώς και χορήγηση υποστηρικτικής αγωγής για την αποφυγή των πιθανών παρενεργειών της χημειοθεραπείας με βάση τις οδηγίες του γιατρού.
Η ακτινοβολία είναι απαραίτητη αν η γυναίκα έχει υποβληθεί σε ογκεκτομή ή έχει διηθημένους (“πειραγμένους” από τον όγκο) λεμφαδένες, και έχει ως στόχο τη μείωση της πιθανότητας ο όγκος να υποτροπιάσει τοπικά στην περιοχή του χειρουργείου.
Περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους μαστού είναι “ορμονοευαίσθητοι”, δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα “τρέφονται” από τις γυναικείες ορμόνες που κυκλοφορούν στο αίμα (οιστρογόνα και προγεστερόνη). Κατά συνέπεια, οι γυναίκες αυτές θα χρειαστούν ορμονοθεραπεία , δηλαδή θεραπεία που στοχεύει στη μείωση των γυναικείων ορμονών, ώστε να διακοπεί η ανατροφοδότηση των καρκινικών κυττάρων.
Τέλος, αν ο καρκίνος είναι “HER2 θετικός”, που είναι περίπου 15-20% των περιπτώσεων, θα πρέπει η γυναίκα να λάβει μια ειδική “στοχευμενη” βιολογική θεραπεία που καταστρέφει αυτή την πρωτεϊνη στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.
Παρακολούθηση μετά τη θεραπεία
Η παρακολούθηση μετά τη θεραπεία, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της φροντίδας της γυναίκας και αποσκοπεί στο να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση υποτροπών σε πολύ αρχικό στάδιο, ώστε να είναι πλήρως αντιμετωπίσιμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σήμερα ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, επιφέρει την ίαση και με άριστη ποιότητα ζωής των ασθενών.