Καρκίνος του δέρματος σε αρχικό στάδιο: Συμβουλές φροντίδας

Καρκίνος του δέρματος σε αρχικό στάδιο: Συμβουλές φροντίδας

Η Ζωή Απάλλα, Αν. Καθηγήτρια Δερματολογίας ΑΠΘ, δίνει συμβουλές για άτομα με φωτοκατεστραμμένο δέρμα και ΑΥ

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα ακανθοκυτταρικά (ή πλακώδη) καρκινώματα (ΑΚΚ) του δέρματος εμφανίζονται σε έδαφος κάποιων «προκαρκινικών» αλλοιώσεων που προϋπάρχουν στο δέρμα και δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της χρόνιας ηλιοέκθεσης. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των αλλοιώσεων που ονομάζονται ακτινικές υπερκερατώσεις (ΑΥ) είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η θεραπείας τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της μετέπειτα εμφάνισης ενός διηθητικού ΑΚΚ. Η παρουσία ΑΥ σημαίνει ότι το δέρμα έχει υποστεί σοβαρή βλάβη από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου ή από τη χρήση σολάριουμ και άλλων πηγών UV. Οι ΑΥ κλινικά εμφανίζονται ως ρόδινου χρώματος βλάβες με τραχιά, υπερκερατωσική, λεπιδώδη επιφάνεια.

Πλην των ΑΥ υπάρχουν και άλλα σημάδια στο δέρμα που μαρτυρούν τη βλαβερή επίδραση των ακτίνων UV. Τέτοια είναι η μειωμένη ελαστικότητα και τραχύτητα του δέρματος, η παρουσία υπερμελαγχρώσεων που μπορεί να εναλλάσσονται με περιοχές υποχρωμίας (ποικιλόδερμα) και οι τελαγγειεκτασίες.

Ένα δέρμα σοβαρά φωτοκατεστραμμένο, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο δέρματος. Η σωστή αυτοφροντίδα μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο και να βοηθήσει στην πρώιμη αναγνώριση του καρκίνου, όταν ακόμα είναι εύκολα θεραπεύσιμος.

Συμβουλές για άτομα με φωτοκατεστραμμένο δέρμα και ΑΥ

1. Φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι ασθενείς παίρνουν αντηλιακό κάθε μέρα, έχουν λιγότερες ΑΥ και μικρότερο κίνδυνο εξέλιξης μια ΑΥ σε καρκίνο του δέρματος. Κατά την εφαρμογή του, εκτός του προσώπου, μην ξεχνάτε και άλλες θέσεις που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, όπως τα αυτιά και τα χέρια σας. Ακόμα κι αν πρόκειται να μείνετε έξω μόνο για λίγα λεπτά, φροντίστε να εφαρμόσετε αντηλιακό 15 λεπτά πριν βγείτε. Για να παραμείνετε προστατευμένοι εφόσον παραμένετε σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να το ανανεώνεται περίπου κάθε 2 ώρες.

2. Προστατέψτε το δέρμα σας με ρούχα, όπως καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου, μακριά μανίκια και παντελόνια. Τα ρούχα σας προσφέρουν πρόσθετη προστασία επειδή το αντηλιακό δεν μπορεί να εμποδίσει το 100% των ακτίνων του ήλιου. Αναζητήστε σκιά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Όσο λιγότερες ακτίνες UV φτάνουν στο δέρμα σας, τόσο πιο ασφαλής θα είστε.

3. Μην προσπαθείτε να μαυρίσετε, χρησιμοποιώντας φυσικές ή τεχνητές πηγές φωτός. Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος μαυρίσματος. Το να ξαπλώνετε στον ήλιο ή να χρησιμοποιείτε σολάριουμ θα βλάψει περαιτέρω το δέρμα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων ΑΥ και καρκίνου του δέρματος.

4. Επισκοπείτε το δέρμα σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάτι που δεν προϋπήρχε ή που αλλάζει, απευθυνθείτε άμεσα στο δερματολόγο σας. Η συνήθεια της αυτοεξέτασης του δέρματός σας μπορεί να είναι σωτήρια.

5. Θεραπείες με laser, μηχανική απολέπιση και τοπικά σκευάσματα που περιέχουν ρετινοειδή, α-υδροξυοξέα και αντιοξειδωτικά μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του φωτοκατεστραμμένου δέρματος και πρέπει να γίνονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμβουλή του δερματολόγου σας.

Ζωή Απάλλα, PhD Αν. Καθηγήτρια Δερματολογίας ΑΠΘ DERMOMEDICA Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα