Κατάθλιψη: 5 μύθοι που καταρρίπτονται για τη μάστιγα της εποχής μας

Κατάθλιψη: 5 μύθοι που καταρρίπτονται για τη μάστιγα της εποχής μας
Άνδρας σκεπτικός σε απόγνωση 123RF

Το καλοκαίρι είναι για τους περισσότερους η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου. Όχι, όμως, για όλους. Τα άτομα που παλεύουν με την κατάθλιψη, συνεχίζουν να βιώνουν με τον ίδιο τρόπο τα δυσάρεστα συμπτώματα που τη συνοδεύουν σε κάθε εποχή του χρόνου.

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί ένα ποσοστό 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι, θα λέγαμε, η μάστιγα της εποχής μας. Είτε εμφανίζεται από μόνη της είτε είναι απόρροια μιας άλλης προϋπάρχουσας πάθησης, είναι σε κάθε περίπτωση το ίδιο περίπλοκη και επικίνδυνη για τον πάσχοντα.

Είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, είτε νέος είτε ηλικιωμένος, η κατάθλιψη είναι εφικτό να σου χτυπήσει την πόρτα.

Τα δύο αρχικά συμπτώματά της είναι η απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. Το άτομο χάνει την ενεργητικότητά του, αποκτά αρνητική στάση και αποσύρεται σταδιακά από την κοινωνική ζωή. Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες ασθένειες, επικρατούν μύθοι και λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τη θεραπεία, τα αίτια και τις επιπλοκές της νόσου.

Οι γιατροί του doctoranytime, μας αναφέρουν μερικούς από αυτούς τους μύθους και μας τους καταρρίπτουν, επισημαίνοντας τι πραγματικά ισχύει.

Μύθος 1: Δεν πειράζει αν σταματήσω από μόνος του τα αντικαταθλιπτικά.

Τι ισχύει: Αν σταματήσεις απότομα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου την αντικαταθλιπτική αγωγή, τα συμπτώματα θα υποτροπιάσουν. Θα πρέπει να λαμβάνεις την αγωγή που σου δίνει ο θεράπων ιατρός σου για όσο διάστημα και σε όποια δοσολογία σου την έχει συνταγογραφήσει. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να κάνεις καμία τροποποίηση χωρίς να τον ενημερώσεις πριν.

Μύθος 2: Τα φάρμακα για την κατάθλιψη μειώνουν τη λίμπιντο.

Τι ισχύει: Δεν είναι τα φάρμακα αυτά που στην πραγματικότητα περιορίζουν την ερωτική επιθυμία, αλλά η ίδια η φύση της κατάθλιψης. Παρόλα αυτά, κάποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη στύση.

Μύθος 3: Η κατάθλιψη δεν θεραπεύεται.

Τι ισχύει: Ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει θεραπεία για την κατάθλιψη, απλώς το θεραπευτικό σχήμα που εφαρμόζεται στον κάθε ασθενή είναι διαφορετικό. Δεν υπάρχει δηλαδή μία θεραπεία αποτελεσματική σε όλους. Κάποιοι ασθενείς θα χρειαστεί να κάνουν ψυχοθεραπεία, κάποιοι να λάβουν αντικαταθλιπτικά και κάποιοι ένα συνδυασμό των δύο. Ο γιατρός είναι αυτός που καθορίζει ποια θεραπεία είναι η κατάλληλη για τον καθένα.

Μύθος 4: Τα φάρμακα για την κατάθλιψη είναι εθιστικά.

Τι ισχύει: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν οι ασθενείς τηρούν ακριβώς τις οδηγίες του γιατρού τους δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Πρέπει, όμως, να θυμούνται ότι δεν πρέπει να σταματήσουν να τα λαμβάνουν από μόνοι τους. Ο γιατρός θα τους πει πώς και πότε πρέπει να τα κόψουν.

Μύθος 5: Αν κάποιος από την οικογένειά μου έχει κατάθλιψη θα πάθω κι εγώ.

Τι ισχύει: Η κατάθλιψη δεν σχετίζεται με γονιδιακά αίτια. Μπορεί κάποιος να κληρονομήσει μία ευπάθεια από τους γονείς του αν πάσχουν, δεν μπορεί όμως να κληρονομήσει την ίδια την πάθηση. Βασικό ρόλο στην πρόκληση μιας συναισθηματικής διαταραχής παίζει τόσο το ατομικό ιστορικό όσο και τα προσωπικά βιώματα του κάθε ατόμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα