Κάθε 4 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2020 θέτει στο επίκεντρο την ευαισθητοποίηση όλων ώστε να απομακρυνθεί η νέα γενιά από τη βλαβερή συνήθεια.
- 30 Μαΐου 2020 17:26
Σε περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια υπολογίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι καπνιστές, αριθμός που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος αν ο καπνός δεν σκότωνε τους μισούς από τους χρήστες του. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, ο καπνός αφαιρεί μια ζωή, ενώ συνολικά 8.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες οι οποίες συνδέονται με τη συνήθεια του καπνίσματος.
Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, και το κύριο μήνυμα για το 2020 αφορά στην προστασία της νέας γενιάς από τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι εδώ και δεκαετίες οι νέοι παρασύρονταν από τις κινήσεις της καπνοβιομηχανίας η οποία έχει δημιουργήσει πολλές γενιές εθισμένων στη νικοτίνη και τον καπνό, προκαλώντας μια παγκόσμια επιδημία. Ο καπνός έχει όλο και περισσότερο θύματα τα παιδιά και τους εφήβους καθώς πλέον έχει διαμορφωθεί ένα νέο χαρτοφυλάκιο καπνικών προϊόντων που απειλεί την υγεία τους. Για καθαρά εμπορικούς λόγους έχει αυξηθεί η κυκλοφορία υπαρχόντων και νέων προϊόντων.
Σύμφωνα με την Ομότιμη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, πρώην Αντιπρύτανη ΑΠΘ, κ. Παρασκευή Πατάκα, η ανθρωπότητα άρχισε φέτος να αντιλαμβάνεται την έννοια της πανδημίας λόγω κορονοϊού, όταν η μεγαλύτερη πανδημία είναι αυτή του καπνίσματος η οποία ξεκίνησε το 19ο αιώνα, ανδρειώθηκε τον 20ο αιώνα και εξακολουθεί και τώρα να υπάρχει, παρόλο που είναι σε πτωτική πορεία.
“Το κάπνισμα είναι μία συστηματική, υποτροπιάζουσα νόσος η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία. Νομίζω ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που έχουν να κάνουν με το κάπνισμα. Ένας γιατρός ή επαγγελματίας υγείας πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσει για να μπορέσει να το θεραπεύσει. Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας είναι να θέσουν ένα κοινωνικό πρότυπο, που εμπνέει εμπιστοσύνη, επηρεάζει και διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Επομένως οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εκπαιδεύονται και προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους”, αναφέρει η κα Πατάκα.
Συμπληρώνει ακόμη ότι το κάπνισμα είναι νόσημα και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να το θεραπεύσουν ειδικά σήμερα που αποτελούν και ένα πρότυπο για τις κοινωνίες και επηρεάζουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη.
Η κυρία Πατάκα σημειώνει επίσης ότι παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα κάνει κακό, υπάρχουν κάποια εμπόδια από την πλευρά του καπνιστή ώστε να μπορέσει αν το κόψει. Αυτά είναι:
Η νικοτίνη η οποία είναι μια εξαιρετικά εθιστική ουσία.
Τουλάχιστον οι μισοί από τους καπνιστές αντιμετωπίζουν σοβαρά σύνδρομα στέρησης.
Οι καπνιστές είναι δύσκολο να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς τσιγάρο.
Αρκετοί καπνιστές πιστεύουν ότι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς βοήθεια. Όμως μόνο το 3% επιτυγχάνει να κόψει το κάπνισμα χωρίς βοήθεια.
Μια μακροχρόνια επιτυχής διακοπή από το κάπνισμα μπορεί να απαιτήσει πολλές προσπάθειες μέχρι κάποιος να φτάσει στην πλήρη αποχή.
Κάποιοι καπνιστές δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους υγείας από το κάπνισμα. Ακόμη και τώρα με τον κορονοϊό, ενώ στην αρχή είχε ειπωθεί ότι νοσούν πιο βαριά αυτοί που καπνίζουν, υπάρχουν εργασίες που δείχνουν ότι οι καπνιστές ήταν λιγότεροι στο σύνολο των ασθενών. Όμως από αυτούς που κατέληξαν από τον κορονοϊό, οι καπνιστές ήταν οι περισσότεροι.
Κάποιοι έχουν λίγες στρατηγικές να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα από τη διακοπή.
Τέλος κάποιοι πιστεύουν ότι η διακοπή είναι εύκολη υπόθεση και δε χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τώρα.
Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα, ότι οι καπνιστές θα πρέπει πέρα από τη θέλησή τους να αναζητούν βοήθεια από τους γιατρούς για να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. O επαγγελματίας υγείας, θα ρωτήσει σχετικά τον ασθενή, θα αξιολογήσει την κατάστασή του, θα συμβουλέψεις, θα τον βοηθήσει και θα προγραμματίσει τη θεραπεία του.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που παρουσίασε η κα Πατάκα, οι πλέον επιτυχημένες ειδικότητες είναι οι πνευμονολόγοι, οι ειδικοί γιατροί για τις εξαρτήσεις, οι καρδιολόγοι, οι παθολόγοι και επίσης οι μαίες. Αντίθετα χαμηλά είναι τα ποσοστά των παιδιάτρων οι οποίοι φαίνεται να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με τη διακοπή καπνίσματος, καθώς πιθανότατα δεν πιστεύουν τους δικούς τους ασθενείς που είναι τα μικρά παιδιά. Όμως αφορά τους γονείς των παιδιών οι οποίοι προκαλούν πολλά προβλήματα στο παιδί αν είναι καπνιστές.