Κάτι που κάνεις όταν παραγγέλνεις, τραυματίζει την καρδιά σου

Διαβάζεται σε 3'
Κάτι που κάνεις όταν παραγγέλνεις, τραυματίζει την καρδιά σου
Το φαγητό πρέπει να απομακρύνεται αμέσως από τα πλαστικά δοχεία, όταν φτάνει σπίτι μας. iStock

Τα πλαστικά δοχεία που μεταφέρουν το φαγητό που παραγγέλνουμε απειλούν ποικιλοτρόπως την καρδιά μας. Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Όλοι παραγγέλνουμε το κάτι τις μας και όταν πρόκειται για φαγητό, πολλοί δεν μπαίνουμε στον κόπο να το μεταφέρουμε από το πλαστικό δοχείο της μεταφοράς σε ένα πιάτο.

Αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Όπως; Η χρήση πλαστικών δοχείων για τρόφιμα υψηλής θερμοκρασίας, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ecotoxicology and Environmental Safety.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές είδαν πως το φαγητό από τα πλαστικά δοχεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ «ακόμα και η βραχυπρόθεσμη έκθεση» σε σωματίδια που διοχετεύονται σε τρόφιμα ή υγρά από πλαστικό μπορεί να «προκαλέσουν αλλαγές στον καρδιακό μυϊκό ιστό», οι οποίες υποδηλώνουν καρδιαγγειακή νόσο.

Και η ελάχιστη έκθεση σε θερμαινόμενα πλαστικά δοχεία είναι επικίνδυνη

Στην εργασία, επί τρεις μήνες αρουραίοι έπιναν νερό που είχε έλθει σε επαφή με βραστό νερό σε πλαστικό δοχείο, σε διαφορετικά διαστήματα (1, 5 και 15 λεπτά). Μετά κάθε κατανάλωση, εξετάζονταν τα περιττώματα των ζώων.

Τα ευρήματα έδειξαν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και εκτεταμένη βλάβη στην εξέταση του καρδιακού ιστού, έπειτα από 3 μήνες.

«Τα αποτελέσματα προτείνουν ότι η κατάποση αυτού του διασταλάζοντος υγρού άλλαξαν το εντερικό μικροπεριβάλλον, επηρέασε τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και τροποποίησε τους μεταβολίτες του, ειδικά εκείνους που συνδέονται με φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.

Επιπλέον, αυτή η έκθεση οδήγησε σε βλάβη στον καρδιακό μυϊκό ιστό των αρουραίων, παράλληλα με αυξημένους δείκτες τραυματισμού του μυοκαρδίου, φλεγμονής και οξειδωτικού στρες».

Τονίστηκε πως οι αρουραίοι εμφάνισαν βλάβη, ανεξάρτητα από το χρόνο βρασμού του νερού που ήπιαν, με τους επιστήμονες να καταλήγουν στο «η μελέτη δείχνει ότι η έκθεση στο πλαστικό είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, ανεξάρτητα από τη διάρκεια».

Αυτό υποδεικνύει ότι ακόμη και η ελάχιστη έκθεση σε θερμαινόμενα πλαστικά δοχεία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.

«Οδηγεί σε αλλαγές στον ιστό του μυοκαρδίου, στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στους μεταβολίτες -όλα είναι στενά συνδεδεμένα με την καρδιαγγειακή νόσο».

Παλαιότερη μελέτη είχε ενημερώσει πως τα πλαστικά δοχεία περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως η δισφαινόλη Α, οι φθαλικές ενώσεις και οι πλαστικοποιητές, που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μετά και τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες εξηγούν πως προφανώς και θα συνεχιστεί η έρευνα, ωστόσο «για να αποφευχθεί η συνεχιζόμενη βλάβη από πλαστικά προϊόντα στην ανθρώπινη υγεία, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η χρήση πλαστικών δοχείων για τρόφιμα υψηλής θερμοκρασίας, να μειωθεί η χρήση πλαστικών προϊόντων στην καθημερινή ζωή και να εφαρμοστούν έγκαιρα μέτρα ελέγχου της ρύπανσης από πλαστικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα