Κέντρο τρόμου και νοσημάτων

Κέντρο τρόμου και νοσημάτων

Δραματική είναι κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας με τις αλλοδαπές ιερόδουλες να απειλούν τη δημόσια υγεία καθώς  πάσχουν από πλήθος σοβαρών νοσημάτων, όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τριτοκοσμικές είναι οι συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τα κρούσματα AIDS και της ηπατίτιδας Β και C,  χτυπάνε κόκκινο στην Ομόνοια και σε άλλα δέκα σημεία της Αττικής.

“Κεντρικό ζήτημα είναι οι ναρκομανείς και κυρίως οι ιερόδουλες μικρής ηλικίας που κατά εκατοντάδες βγαίνουν, μόλις αρχίσει να σουρουπώνει, στην Ομόνοια και τα γύρω στενά”, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Συμπλήρωσε δε πως “με τις κινητές μονάδες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουμε βρει ότι υπάρχει αύξηση των δύο συγκεκριμένων νοσημάτων”, τονίζοντας πως διαπιστώθηκαν κρούσματα φυματίωσης το τελευταίο διάστημα, τα οποία είναι επιθετικής μορφής.

 “Το θέμα δεν είναι να διώξουμε από εκεί τους μετανάστες και να τους πάμε παραδίπλα, αλλά να βρούμε λύσεις που όμως δεν δίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη”, σημείωσε.

Τα Προγράμματα Δρόμου από το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ αφορούν ειδικό επιστημονικό προσωπικό που επισκέπτεται κεντρικά σημεία στα οποία συχνάζουν πολλοί παράνομοι μετανάστες και φαίνεται πως κερδίζουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους. Το Κέντρο συνεργάζεται και με Μη κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τεράστιοι οι κίνδυνο

Άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός της πρωτεύουσας από μεταδοτικές ασθένειες, ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος και τις επισημάνσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ιδίως στις καλούμενες “υποβαθμισμένες” περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η πλατεία Αττικής.

Από τη πλευρά του, ειδικό πρόγραμμα για τις μεταδιδόμενες ασθένειες από ιερόδουλες που έχουν κατακλύσει, όπως κατήγγειλε, το κέντρο της Αθήνας, ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης σημειώνοντας μάλιστα ότι “πολλές από τις ιερόδουλες αυτές είναι και επιθετικές σε όσους πολίτες δεν ενδίδουν στα κελεύσματα τους”.

Παράλληλα, και ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το μεταναστευτικό Μανώλης Στρατάκης ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων καθώς “η περιοχή από την Ομόνοια ως τη Βάθη είναι γεμάτη με φαινόμενα χρήσης ναρκωτικών και trafficking και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, ιδίως για νέους που προερχόμενοι από την περιφέρεια επισκέπτονται εκείνες τις περιοχές”.

Τέλος, ο υφυπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής ότι τα ετήσια προγράμματα για το 2009 και το 2010 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων διαμορφώνονται περίπου σε 10 εκατ. ευρώ.

Σε εφαρμογή βρίσκονται  και τα επείγοντα μέτρα του έτους 2010 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, ύψους 12,25 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, την παροχή υπηρεσιών στέγασης και την κάλυψη βασικών αναγκών (όπως η διατροφή και η ένδυση) στα σημεία εισόδου και στις περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εισόδου μεταναστών, οι οποίοι χρήζουν διεθνούς προστασίας και παροχής ιατρικών, ψυχοκοινωνικών και νομικών υπηρεσιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα