Κεταμίνη: Η ουσία που προκάλεσε τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
Διαβάζεται σε 2'Αναισθητικό στην κτηνιατρική, ναρκωτικό του Βιετνάμ και ανακουφιστικό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, η ουσία κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατο του Μάθιου Πέρι.
- 16 Δεκεμβρίου 2023 09:12
Ιατροδικαστική έκθεση ρίχνει φως στα αίτια του θανάτου του ηθοποιού Μάθιου Πέρι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση και θλίψη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες, ο θάνατος του ηθοποιού πρόκειται για ατύχημα που προκλήθηκε από “οξείες επιδράσεις κεταμίνης“.
Υπενθυμίζεται πως ο διάσημος ηθοποιός βρέθηκε αναίσθητος στην πισίνα του σπιτιού του στο Λος Άντζελες τον Οκτώβριο και ο πνιγμός είχε αναφερθεί ως παράγοντας που συνέβαλε στο θάνατό του.
Τι είναι η κεταμίνη
Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό – καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.
Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963.
Η κεταμίνη ανακαλύφθηκε αρχικά το 1962 από τον Αμερικανό χημικό και φαρμακολόγο Calvin Stevens. Αρχικά, αναπτύχθηκε ως αναισθητικό και πρόσφερε αναισθησία χωρίς να επηρεάζει την αναπνοή, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.
Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και “θεαματικά” αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.
Να σημειωθεί ότι η κεταμίνη χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στους τραυματισμένους Αμερικανούς στρατιώτες στο Βιετνάμ, αρχικά ως αναισθητικό και στη συνέχεια για το άγχος. Επίσης, την προηγούμενη 10ετία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη σαν “ναρκωτικό”.