Κι όμως, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Διαβάζεται σε 4'
Άνδρας πίνει νερό κατά τη διάρκεια καύσωνα
Άνδρας πίνει νερό κατά τη διάρκεια καύσωνα iStock

Eρευνητές προειδοποιούν ότι η λεγόμενη “δηλητηρίαση από το νερό” θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα που αυξάνεται συνεχώς, ειδικά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες.

Η κατανάλωση νερού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της αφυδάτωσης και τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ημερών με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως αποπροσανατολισμός, ναυτία, εμετός και, σε σοβαρές περιπτώσεις, επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και θάνατο.

Η υπερυδάτωση θα μπορούσε να είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα τις ημέρες του καύσωνα, λένε ορισμένοι ερευνητές, καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί και τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού γίνονται βασικό στοιχείο της καθημερινότητας.

«Οι άνθρωποι έχουν τον φόβο ότι είναι πάντα αφυδατωμένοι ή υποενυδατωμένοι και ότι πρέπει να πίνουν νερό τακτικά για να το ξεπεράσουν», δήλωσε η Colleen Munoz, διευθύντρια και συνιδρύτρια του Κέντρου Υγείας Ενυδάτωσης στο Πανεπιστήμιο του Hartford. «Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα».

Η δηλητηρίαση από νερό που παθαίνει κάποιος από υπερβολική πρόσληψη ή υπερβολική κατακράτηση νερού δεν είναι τόσο γνωστή όσο η αφυδάτωση.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να δυσχεράνει τον εντοπισμό της αιτίας και των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα που σχετίζονται με την εξάντληση από τη ζέστη ή θερμοπληξία, δήλωσε ο Rayven Nairn, διαιτολόγος για την υγεία και την ευημερία των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Όταν κάποιος πίνει πάρα πολύ νερό σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση του νατρίου στο αίμα, γνωστή ως υπονατριαιμία ή δηλητηρίαση από νερό.

Η κατάσταση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν οδηγεί σε διόγκωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η διόγκωση ασκεί πίεση σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, επιληπτικές κρίσεις ή θάνατο, λένε οι επιστήμονες.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού ουσιαστικά δυσκολεύει τον οργανισμό να διατηρήσει υγιή επίπεδα νατρίου, ενός ηλεκτρολύτη που βοηθά στην ισορροπία των υγρών στα κύτταρα.

Επίσης, οι νεφροί ενός ανθρώπου μπορούν συνήθως να διαχειριστούν περίπου ένα λίτρο νερού ανά ώρα, δήλωσε ο Thunder Jalili, καθηγητής διατροφής και ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

«Όταν πίνετε περισσότερο από ένα λίτρο νερό την ώρα, τότε είναι που διατρέχετε κίνδυνο να αραιώσετε ενδεχομένως τους ηλεκτρολύτες σας», δήλωσε ο Jalili.

Ποιες καταστάσεις υγείας δυσκολεύουν τη ρύθμισή του νατρίου

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η κακή λειτουργία των νεφρών -που μπορεί να δυσχεράνει τη ρύθμιση του νατρίου- και η καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπονατριαιμία.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή κοινά παυσίπονα, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα νατρίου, δήλωσε ο δρ. Kambiz Kalantari, νεφρολόγος στη Mayo Clinic.

Αν και η κατανάλωση νερού έχει πολλά οφέλη, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν τυχόν πρόσθετα οφέλη από την κατανάλωση περισσότερου νερού από το απαραίτητο, λέει ο Kalantari.

Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί συνιστούν να πίνετε τόσο νερό, ώστε να ξεδιψάτε και όχι περισσότερο.

Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστούν οι γυναίκες και οι άνδρες να καταναλώνουν περίπου 8 ποτήρια υγρών την ημέρα, τα οποία περιλαμβάνουν υγρά από νερό, άλλα ποτά και τρόφιμα.

Οι οδηγίες αυτές ισχύουν για υγιείς ανθρώπους που ζουν σε ήπια κλίματα, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Επίσης, η σωστή ενυδάτωση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ένας ναυαγοσώστης πιθανώς χρειάζεται να πίνει περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα από ό,τι ένας προγραμματιστής λογισμικού που παραμένει μέσα σε δροσερό και κλιματιζόμενο χώρο κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Η κατανάλωση περίπου οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα αποτελούσε παλαιότερα την κοινή σύσταση για τους ενήλικες.

Αλλά η ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα άτομο κάθε μέρα εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το μέγεθος του σώματος, το περιβάλλον και η σωματική δραστηριότητα.

Η αίσθηση της δίψας ενός ατόμου αλλάζει επίσης καθώς μεγαλώνει, καθιστώντας πιο δύσκολο να γνωρίζουμε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνουμε, δήλωσε ο Kalantari.

Όσοι γυμνάζονται πολύ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αντικαθιστούν το νερό και το αλάτι που χάνουν από την εφίδρωση με νερό, ηλεκτρολύτες και αλμυρά σνακ, δήλωσε ο δρ Michel Rosner, ειδικός στα νεφρά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν να μην πίνουν τόσο πολύ, ώστε να αισθάνονται φουσκωμένοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα