Κίνα – Κορονοϊός: Το Clover είναι το νέο υποψήφιο εμβόλιο
Το νέο υποψήφιο κινεζικό εμβόλιο Clover, έρχεται να εμπλουτίσει το “οπλοστάσιο” κατά του κορονοϊού, παρέχοντας προστασία 79% κατά της παραλλαγής Δέλτα. Ποια η αποτελεσματικότητά του, έναντι των υπόλοιπων μεταλλάξεων.
- 30 Σεπτεμβρίου 2021 11:20
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της πρώτης διεθνούς δοκιμής, του νέου υποψήφιου κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, δημιουργήματος της κινεζικής βιοφαρμακευτικής εταιρίας, Clover Biopharmaceuticals.
Η διπλά “τυφλή” και ελεγχόμενη με εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) δοκιμή φάσης 2/3 με την ονομασία ‘SPECTRA’ σε περισσότερους από 30.000 ενήλικες σε πέντε χώρες (Βέλγιο, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κολομβία, Φιλιππίνες) έδειξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας, αποτελεσματικότητα 100% κατά της βαριάς Covid-19 και του κινδύνου νοσηλείας καθώς, επίσης, 84% κατά της Covid-19 με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.
Ειδικότερα, το εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 79% κατά της κυρίαρχης και πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, του στελέχους που ευθύνεται για πάνω από 90% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως.
Η αποτελεσματικότητα του ήταν 92% κατά της παραλλαγής Γάμμα, αλλά μόνο 59% κατά της παραλλαγής Μι. Η μέση αποτελεσματικότητα του έναντι του κινδύνου για Covid-19 εξαιτίας όλων των παραλλαγών εκτιμήθηκε στο 67,2%.
Το εμβόλιο αποδείχθηκε επίσης, ασφαλές, ενώ επίσης εμφάνισε μειωμένο κίνδυνο για Covid-19 (αποτελεσματικότητα 64,2%) μεταξύ όσων προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από τον κορονοϊό.
Το εμβόλιο, το οποίο είναι δύο δόσεων και βασίζεται σε μια τροποποιημένη πρωτεΐνη του κορονοϊού SARS-CoV-2, χρειάζεται απλή ψύξη για τη διατήρηση του, αντίθετα με τα mRNA εμβόλια.
Αν εγκριθεί, το Clover θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Κίνας ως του μεγαλύτερου παραγωγού εμβολίων, καθώς και το διεθνές κύρος της, ως δημιουργού ποιοτικών εμβολίων. Ήδη, οι κινεζικές εταιρείες έχουν παράγει περίπου τις μισές από τις περισσότερες από έξι εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, που έχουν χορηγηθεί διεθνώς (τα δύο εκατομμύρια στην ίδια την Κίνα, όπου περίπου το 70% του πληθυσμού των 1,4 δισεκατομμυρίων έχουν κάνει δύο δόσεις).
Μέχρι στιγμής, γίνεται χρήση έξι κινεζικών εμβολίων κατά της Covid-19, αυτά των εταιριών Sinovac, Sinopharm, CanSino Biologics και Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical. Η αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων κρίνεται γενικά χαμηλότερη εκείνων από δυτικές εταιρείες.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός COVAX (Covid-19 Vaccines Global Access) ήδη υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Clover για την αγορά 414 εκατομμυρίων δόσεων του νέου εμβολίου της για να σταλούν σε φτωχές χώρες. Είχαν προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες της COVAX, με τις άλλες κινεζικές εταιρείες για την αγορά σχεδόν ενός εκατομμυρίου δόσεων.
Οι Sinovac και Suinopharm, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν μέχρι τώρα εξάγει συνολικά, περισσότερες από 900 εκατομμύρια δόσεις, αλλά αυξάνονται οι ενδείξεις ότι τα εν λόγω κινεζικά εμβόλια χάνουν πιο γρήγορα την ανοσιακή προστασία τους από ό,τι τα δυτικά εμβόλια, σύμφωνα με το “Science”.
Από την άλλη, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν έως τώρα δώσει άδεια κυκλοφορίας μέσα στην Κίνα σε κανένα δυτικό εμβόλιο, βασιζόμενες αποκλειστικά στα εγχώρια εμβόλια.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις