Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τις γυναίκες που δεν κάνουν συχνά σεξ

Διαβάζεται σε 3'
Ζευγάρι στο κρεβάτι
Ζευγάρι στο κρεβάτι iStock

Η χαμηλή σεξουαλική συχνότητα στις γυναίκες συσχετίστηκε με 70% υψηλότερη πιθανότητα θνησιμότητας, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υψηλότερη σεξουαλική συχνότητα. Τι έδειξε η έρευνα για τους άντρες.

Οι γυναίκες που κάνουν σεξ σπάνια μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία υπογραμμίζει το πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική δραστηριότητα για την υγεία και την ευημερία.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Walden στη Μινεσότα και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Psychosexual Health.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα αντιμετώπιζαν 70% αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα σε πέντε χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν σεξ πιο συχνά!

Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, πιθανώς λόγω της μείωσης της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και της αύξησης της ροής του αίματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το σεξ μπορεί να έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ευτυχίας, της ευημερίας και της ποιότητας ζωής, κάτι που περιλαμβάνει όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι πριν από την προσαρμογή άλλων αιτιολογικών παραγόντων για την πρόωρη θνησιμότητα (όπως δημογραφικές και ψυχικές συννοσηρότητες), η χαμηλή σεξουαλική συχνότητα συσχετίστηκε με 70% υψηλότερη πιθανότητα θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υψηλότερη σεξουαλική συχνότητα.

Μετά την προσαρμογή για τους παράγοντες αυτούς, η πιθανότητα θνησιμότητας σε περιπτώσεις χαμηλής σεξουαλικής συχνότητα παρέμεινε 46% υψηλότερη σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν υψηλή σεξουαλική συχνότητα. Τελικά ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες μπορούν να ωφεληθούν πολύ από το να κάνουν σεξ περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν ακόμη υψηλότερος για όσες είχαν κατάθλιψη και έκαναν σπάνια σεξ, αλλά οι καταθλιπτικοί άνθρωποι που ήταν συχνά σεξουαλικά ενεργοί -ειδικά οι γυναίκες- επηρεάζονταν πολύ λιγότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάθλιψης στην υγεία.

Ενώ οι γυναίκες αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της σεξουαλικής στέρησης, δεν ίσχυε το ίδιο για τους άνδρες.

Η αυξημένη σεξουαλική συχνότητα δεν φάνηκε να παρέχει τα ίδια οφέλη στους άντρες.

Το υπερβολικό σεξ είναι επικίνδυνο ειδικά για τους άντρες

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι άνδρες που έκαναν πολύ σεξ στην πραγματικότητα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στον εαυτό τους.

«Με υψηλή σεξουαλική συχνότητα οι άνδρες είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη θνησιμότητα σε σύγκριση με τις γυναίκες», υπογράμμισαν οι ειδικοί.

Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν οι επιστήμονες αφαίρεσαν μεταβλητές όπως η υγεία, η συμπεριφορά, το επάγγελμα, το εισόδημα και η εθνικότητα.

Κατά τη διάρκεια του σεξ, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, και η αρτηριακή πίεση.

Ως εκ τούτου, το να κάνει κανείς πολλές φορές σεξ αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως διαπίστωσαν ορισμένες μελέτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα