Κυριακίδου: Με τον εμβολιασμό για τον HPV, μείωση των περιπτώσεων καρκίνου κατά 90%
Εμβολιασμός κατά του HPV τουλάχιστον του 90% του στοχευμένου πληθυσμού κοριτσιών στην ΕΕ και σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030, ο στόχος της ΕΕ σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας, Στ. Κυριακίδου.
- 02 Φεβρουαρίου 2022 19:40
Η ίση πρόσβαση στην πρόληψη και στην φροντίδα για όλους όσοι έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο είναι το επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου με τίτλο «Διασφάλιση Ίσης Πρόσβασης για Όλους: Καρκίνος στις Γυναίκες – Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου».
«Εστιάζουμε ιδιαίτερα στις γυναίκες της Ευρώπης και στη σημασία της ευαισθητοποίησης για τυπικούς καρκίνους που τις επηρεάζουν, όπως ο καρκίνος του μαστού, μαζί με τους γυναικολογικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος των ωοθηκών», ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου και τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού κατά του HPV.
«Όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του HPV, τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των περιπτώσεων κατά 90%.
Στόχος μας είναι να εμβολιάζουμε κατά του HPV τουλάχιστον το 90% του στοχευμένου πληθυσμού κοριτσιών στην ΕΕ και να αυξηθεί σημαντικά ο εμβολιασμός των αγοριών έως το 2030».
Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στα ποσοστά καρκίνου που έχουν καταγραφεί στην ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι ο καρκίνος του μαστού αφορούσε 355.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στις γυναίκες το 2020. «Αυτό τον καθιστά τον πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο», σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος.
«Σε επίπεδο ΕΕ, έχουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καρκίνο του μαστού. Πέρυσι, κυκλοφόρησαν νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διάγνωση και ένα Σχέδιο Διασφάλισης Ποιότητας που καλύπτει όλη την πορεία φροντίδας του καρκίνου του μαστού», προσέθεσε.
Όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εκτιμάται ότι το 2020 καταγράφηκαν 30.500 νέες περιπτώσεις, με περίπου 13.400 γυναίκες να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο, σημείωσε η κ. Κυριακίδου.
«Ως απάντηση, αντικατοπτρίζοντας τη δουλειά μας για τον καρκίνο του μαστού, θα ξεκινήσουμε ανάπτυξη ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών και ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας επίσης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και τη φροντίδα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», εξήγησε.
Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «αυτές οι οδηγίες θα μας βοηθήσουν να διασφαλίσουμε κορυφαίας ποιότητας και τις πιο επικαιροποιημένες διαδικασίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη φροντίδα. Αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα και πρακτικά παραδείγματα της δουλειάς μας για να βοηθήσουμε στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους πολίτες και τους ασθενείς στην Ευρώπη».
“Η πρόληψη πάντα καλύτερη από τη θεραπεία”
Η Επίτροπος Υγείας αναφέρθηκε επίσης στις καθυστερήσεις ή ακόμη και τις διακοπές που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου.
«Ανεξάρτητα από την πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου ή τις επιστημονικές επαναστάσεις, η πρόληψη θα είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Και υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να ενημερώσουμε τους ανθρώπους σχετικά με τους πιο κοινούς παράγοντες κινδύνου και τις απλές καθημερινές κινήσεις που μπορούν να κάνουν για να τους αποφύγουν», επισήμανε.
Επίσης, σημείωσε ότι «όσον αφορά την ποιότητα ζωής, κατέστησα πολύ σαφές όταν δρομολόγησα το Σχέδιο ότι η κοινωνική ένταξη είναι το κλειδί. Έτσι, είμαι πολύ χαρούμενη που πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε μια έκθεση σχετικά με τη δίκαιη πρόσβαση των επιζησάντων από καρκίνο στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για να καθοδηγήσουμε περαιτέρω το έργο μας σε αυτό το σημαντικό ζήτημα».
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας δικτύου της ΕΕ για νέους που έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο τονίζοντας ότι «οι νέοι ασθενείς χρειάζονται ολοκληρωμένη φροντίδα, θεραπεία και παρακολούθηση για να γίνει σωστή αποκατάσταση και έχουν τη βέλτιστη ποιότητα ζωής».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις