Κολλήσατε Covid και δεν είχατε συμπτώματα; Τότε έχετε τo “τυχερό” γονίδιο

Κολλήσατε Covid και δεν είχατε συμπτώματα; Τότε έχετε τo “τυχερό” γονίδιο
Ειδικοί κάνουν έρευνα για τα γονίδια και τον κορονοϊό Getty Images

Η πρώτη μελέτη που διερεύνησε ασυμπτωμπτωματικούς ασθενείς με λοίμωξη Covid δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει κορονοϊό και δεν εκδήλωσαν συμπτώματα, θα πρέπει να ευχαριστούν τα γονίδιά τους, σύμφωνα με επιστήμονες.

Κι αυτό διότι φέρουν μία παραλλαγή σε ένα γονίδιο, που τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τον ιό, πριν η λοίμωξη Covid προχωρήσει και εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, αυτή είναι η πρώτη έρευνα στην οποία καταδεικνύεται ότι υπάρχει γενετική βάση σε όσους δεν εκδήλωσαν συμπτώματα της Covid.

Όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, μέχρι σήμερα, πολλές μελέτες έχουν επιχειρήσει να διερευνήσουν το γονιδιακό υπόβαθρο της βαριάς νόσησης, αναζητώντας γονίδια που πιθανόν να κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο να αρρωστήσουν βαριά ή και να πεθάνουν από κορονοϊό. Η νέα μελέτη, όμως, επικεντρώνεται τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η μελέτη για τα γονίδια των ασυμπτωματικών

Για να εντοπίσουν τα γονίδια οι επιστήμονες, χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων δοτών μυελού των οστών από περίπου 30.000 άτομα.

Η μελέτη διήρκεσε 15 μήνες και πραγματοποιήθηκε πριν τη διάθεση των εμβολίων.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τυχόν θετικά τεστ για SARS-CoV-2 και τυχόν συμπτώματα.

Τουλάχιστον 1.400 άτομα βρέθηκαν θετικά κατά τη διάρκεια της μελέτης και 136 από αυτά δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στα ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα (HLA) ή αντιγόνα ιστοσυμβατότητας, τα οποία είναι πρωτεΐνες και βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων.

Τα HLA λειτουργούν σαν τα ετικέτες, καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να «διαβάζει» και ακολούθως να αναγνωρίσει εάν ένα συγκεκριμένο κύτταρο είναι μέρος του σώματος ή ανεπιθύμητος εισβολέας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στα HLA (περίπου 10% του πληθυσμού της μελέτης) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό χωρίς να εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα.

Επίσης, εντοπίστηκαν και κάποιοι που είχαν διπλό το μεταλλαγμένο γονίδιο HLA-B15 (είχαν δηλαδή κληρονομήσει τη μετάλλαξη και από τους δύο γονείς τους) και ήταν 8 φορές πιο πιθανό να είναι ασυμπτωματικοί.

Μάλιστα, παράγοντες όπως η ηλικία, το αυξημένο σωματικό βάρος ή χρόνια προβλήματα υγείας δεν επηρέασαν την προστατευτική δράση αυτού του γονιδίου.

Ο ρόλος της κυτταρικής μνήμης

Αυτή η προστατευτική δράση φαίνεται ότι μπορεί να τεκμηριωθεί με βάση τα όσα ισχύουν για την κυτταρική μνήμη.

Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μεταλλαγμένα κύτταρα επιτίθενται σε ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο του κορονοϊού (το NQK-A8), το οποίο εντοπίζεται σε παρόμοια μορφή και σε εποχικούς κορονοϊούς.

Φαίνεται, λοιπόν, πως τα μεταλλαγμένα κύτταρα «θυμούνται» παλαιότερες προσβολές από κοινούς κορονοϊούς και αναπτύσσουν καλύτερη προστασία και απέναντι στον πανδημικό κορονοϊό στα πρώτα στάδια της λοίμωξης.

«Είναι σα να έχεις έναν στρατό που μπορεί να αναγνωρίσει τον εχθρό από νωρίς και είναι έτοιμος να τον αντιμετωπίσει. Και αυτό βέβαια είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», δήλωσε η καθηγήτρια Jill Hollenbach, από το τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Φρανσίσκο, που επέβλεψε την έρευνα.

Σύμφωνα με την Stephanie Gras, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο La Trobe, τα ευρήματα της μελέτης ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για νέα εμβόλια και θεραπείες για τη λοίμωξη Covid-19.

Πέντε γονίδια υπεύθυνα για τη βαριά νόσηση στην Covid

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που είχε δημοσιευτεί επίσης στο Nature, όχι μόνο ένα, αλλά πέντε γονίδια συνδέονται με υψηλό ποσοστό κινδύνου βαριάς νόσησης από λοίμωξη Covid-19.

Μάλιστα, στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση βαριά ασθενών.

Οι ερευνητές αναζήτησαν το πρόβλημα στο DNA 2.700 ατόμων με κορονοϊό, οι 208 από τους οποίους νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, πέντε είναι τα ένοχα γονίδια για πρόκληση βαριάς μορφής λοίμωξης Covid και ονομάζονται FNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 και CCR2.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό σε αυτήν την έρευνα είναι ότι «τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν άμεσα ποια φάρμακα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για κλινικές δοκιμές», εξηγεί ο Κένεθ Μπέιλι, ακαδημαϊκός σύμβουλος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και υπεύθυνος της μελέτης.

Οι γενετικοί παράγοντες σχετίζονται με γονίδια που εμπλέκονται στις διαδικασίες φλεγμονής στους πνεύμονες και στην αντίδραση του οργανισμού στην εισβολή των ιών.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι η σοβαρή λοίμωξη Covid-19 συνδέεται με τουλάχιστον δύο βιολογικούς μηχανισμούς.

Αφενός μεν με την εγγενή αντιική άμυνα του οργανισμού και αφετέρου τη φλεγμονώδη διαδικασία. Και πάνω σε αυτές τις δύο διαδικασίες θα πρέπει να επικεντρωθούν οι έρευνες για νέα φάρμακα.

Ο δρ Μπέιλι τόνισε ότι «όπως στη σήψη και τη γρίπη, έτσι και στην Covid-19, η βλάβη προκαλείται στους πνεύμονες από την υπεραντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι από τον ιό».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα