Κοροναϊός: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κοροναϊός: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Εργαζόμενη στη Νέα Υόρκη φοράει μάσκα. (φωτογραφία αρχείου) AP

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος ιός κάνει την εμφάνισή του και μάλιστα τόσο επιθετικά. Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα μέτρα πρόληψης.

Αυξάνεται η ανησυχία παγκοσμίως για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα και έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων ενώ έχουν προσβληθεί χιλιάδες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε  ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Τι είναι ο κοροναϊός και πώς μεταδίδεται

Ο νέος κοροναϊός είναι μέλος της οικογένειας των κοροναϊών που δεν έχει συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν. Οφείλει το όνομά του στο σχήμα του: στο μικροσκόπιο θυμίζει κορώνα.

 Όπως και άλλοι κοροναϊοί, προέρχεται από ζώα. Πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν είτε δούλεψαν είτε ήταν πελάτες σε αγορά θαλασσινών και ζώων στο κέντρο της κινεζικής πόλης.

Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά του κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και πυρετός τα οποία οδηγούν σε πνευμονία

Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να παρουσιάσουν βρογχίτιδα ή πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που προέρχονται από φτέρνισμα ή βήχα.

Άλλος τρόπος μετάδοσης είναι οι επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο, μεταφέροντας τον ιό.

Ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς τα άτομα με ήπια συμπτώματα μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί.

Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ εκτιμούν οτι τα κρούσματα θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και 100.000.

Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό;

Οι ειδικοί λένε πώς αν δεν έχουμε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα ή άν δεν έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιον που νοσεί, καλό θα είναι να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα, όπως ένα κρυολόγημα. Στον γιατρό πρέπει να πάμε, μόνο όταν επιμένει ο βήχας, υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή και έντονος πόνος στο στήθος.

Πώς να αποφύγουμε τη μετάδοση

Με λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής. Συχνό και καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι. Τα αντισηπτικά αλκοολούχα υγρά βοηθούν επίσης στην εξουδετέρωση του ιού.

Κατά τα άλλα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην εξασθενήσει το ανοσοποιητικό μας, με καλή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιος ιός

Ο κοροναϊός δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται και δεν είναι ο μόνος που υπάρχει.

Τη διετία 2002-2004 ο SARS (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Aνεπάρκειας) εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα σε 37 χώρες, μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε πάνω από 750.

Το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μεσης Ανατολής (MERS) έκανε την εμφάνισή του τον Σεπτέμβριο του 2012, μόλυνε 2.500 ανθρώπους με το 35% εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους.

Εκτμάται οτι και για τους δύο κοροναϊούς οι ξενιστές ήταν νυχτερίδες.

Δεν χρειάζεται πανικός

Η εξάπλωση του ιού εκτός της Κίνας είναι ανησυχητική, αλλά όχι μια απροσδόκητη εξέλιξη. Τα βασικά ζητήματα είναι το πόσο μεταδοτικός είναι αυτός ο νέος κοροναϊός μεταξύ των ανθρώπων και τι ποσοστό όσων νοσούν και πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, καταλήγουν στο νοσοκομείο. Συχνά, οι ιοί που εξαπλώνονται εύκολα τείνουν να έχουν πιο ήπιο αντίκτυπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα