Κορονοϊός: 155 ιδιωτικές κλίνες από σήμερα στο ΕΣΥ, αλλά θα χρειαστούν κι άλλες.

Κορονοϊός: 155 ιδιωτικές κλίνες από σήμερα στο ΕΣΥ, αλλά θα χρειαστούν κι άλλες.
ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας Shutterstock

Η αύξηση των κρουσμάτων αφήνει το αποτύπωμά της στα νοσοκομεία περίπου μια βδομαδα μετά. Η συνολικά 2835 κλίνες πολύ πιθανόν να καλυφθούν γρήγορά.

Με δεδομένο ότι η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού σε πάνω από 2600 τις τελευταίες μέρες θα αρχίσει να επιβαρύνει πιο έντονα το ΕΣΥ την επόμενη εβδομάδα, δείχνει ότι η κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι δύο κορυφαίοι όμιλοι ιδιωτικής υγείας, Ιατρικό Αθηνών και Hellenic Healthcare Group έχουν διαθέσει ήδη για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού τις κλινικές Ιατρικό Περιστερίου και Λητώ αντίστοιχα με 155 κλίνες. Όμως αυτές οι κλίνες μπορούν να γεμίσουν μέσα σε μία μόλις ημέρα.

Όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μόνο τη Δευτέρα είχαμε 185 εισαγωγές Covid-19 στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία της Αττικής. “Αν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο Νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, τότε βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες μέρες, σε κάθε εφημερία ουσιαστικά γεμίζει ένα Νοσοκομείο” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης περίπου 3900 συμπολίτες μας ήδη νοσηλεύονται με Covid-19 σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 520 σε ΜΕΘ σε σύνολο 1.404 εκ των οποίων οι περίπου 780 για covid. Στην Αττική έχουμε φτάσει στις 362 ΜΕΘ και 2680 απλές κλίνες, ήτοι αύξηση 58% και 67% αντίστοιχα σε ένα μήνα. Η πληρότητά τους όμως φτάνει στα όρια της και η πίεση αυξάνεται επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη από χθες τέθηκε σε εφημερία το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ από σήμερα το Ιατρικό Περιστερίου και το Λητώ, ενσωματώνονται στην 2η και 1η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα, ως Covid θεραπευτήρια.

Παράλληλα ανάφερε ότι μετά από επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» δόθηκε εντολή στο διοικητή της 1ης ΥΠΕ, να προχωρήσει στη συνεργασία, κατ’ αρχάς με 50 κλίνες, και θα πραγματοποιηθούν και άλλες τέτοιες ενέργειες τις επόμενες ημέρες.

Κρούσματα-νοσηλείες

Εκείνο που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι το γεγονός ότι με βάση τα δεδομένα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η πίεση στα νοσοκομεία θα ενταθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες ακόμη κι αν η επιδημία βρεθεί σε αποδρομή. Να υπενθυμίσουμε χαρακτηριστικά ότι όταν στις 12/11 η χώρα σημείωσε ρεκόρ κρουσμάτων με 3316, στα νοσοκομεία συνολικά νοσηλεύοντας περίπου 2750 άτομα, δηλαδή 1000 άτομα λιγότερα απ’ ότι σήμερα. Δύο εβδομάδες μετά αν και τα κρούσματα είχαν υποχωρήσει κοντά στα 2100 οι νοσηλευόμενοι έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης των 4500όποτε και άρχισε η αποκλιμάκωση.

Σήμερα έχοντας ήδη περί τα 2000 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο από την αρχή Μαρτίου, αν εξακολουθήσει η κατάσταση, Αθήνα και άλλες περιοχές όπως η Αχαΐα και το Ηράκλειο θα έχουν σημαντικό πρόβλημα κλινών. Υπενθυμίζεται ότι στην Θεσσαλονίκη όταν είχε βρεθεί σε κρίσιμο σημείο πραγματοποιήθηκε η επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών και μάλιστα η μία ακόμη νοσηλεύει 45-50 περιστατικά covid.

Τότε βέβαια η επίταξη έγινε όταν σιγά σιγά ξεκινούσε και η αποδρομή της επιδημίας. Στην Αττική ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό και σήμερα φαίνονται κενές περίπου 600 κλίνες. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στα νοσοκομεία έγιναν 2572 νέες εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού ενώ δόθηκαν 1567 εξιτήρια. Δηλαδή τα νοσοκομεία αύξησαν κατά 1005 τους νοσηλευόμενους ασθενείς, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος. Αν επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό, τότε αναμένεται να φτάσουμε σε ρεκόρ νοσηλευομένων πάνω από 4600 με αντίστοιχο νέο ρεκόρ νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα