Κορονοϊός: 4 στους 10 Έλληνες είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στην Όμικρον

Κορονοϊός: 4 στους 10 Έλληνες είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στην Όμικρον
Μετάλλαξη Όμικρον Getty Images/iStockphoto

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που οι ειδικοί δεν θέλουν να καταργηθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πάνω από 60% των κρουσμάτων αφορούν σε άτομα που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως σχεδόν οι μισοί Έλληνες είναι αθωράκιστοι απέναντι στις επικρατούσες μεταλλάξεις Όμικρον και Όμικρον 2. Αν υπολογίσουμε και το περίπου 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας που μολύνθηκαν το τελευταίο δίμηνο, βλέπουμε λοιπόν ότι 4 στα 10 άτομα στη χώρα δεν διαθέτουν καμία ανοσία.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αφενός με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένας μια σημαντική παράμετρος ελέγχου της πανδημίας, αφετέρου δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο για ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τρίτη δόση.

Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η τρίτη δόση προσφέρει κατά 60% κάλυψη έναντι της μόλυνσης από την μετάλλαξη Όμικρον, κάτι που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ξέραμε σχετικά με την κάλυψη μας έναντι της μετάλλαξης από τα εμβόλια.

Αυτό συνέβη διότι μπορεί στα εργαστήρια να φαινόνταν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν δημιουργούν ανοσοπροστασία έναντι της Όμικρον, όμως τα πραγματικά δεδομένα απέδειξαν ότι όσοι έχουν κάνει τρίτη δόση έχουν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα να μολυνθούν. Ειδικότερα από το σύνολο των κρουσμάτων το 60% και πλέον ήταν ανεμβολίαστοι πολίτες ή πολίτες που δεν είχαν κάνει αναμνηστική δόση.

Όπως είχε πρόσφατα σημειώσει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεδωρίδου, “σημαντικό σταθμό για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτέλεσε η έγκαιρη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού και ενόψει φυσικά του χειμώνα και της εμφάνισης της υπερμεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον»”.

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και τους καθηγητές Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτριο Παρασκευή για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας με το στέλεχος «Όμικρον» είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου.

“Έτσι, ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%. Το δεύτερο αφορά στην επίπτωση της διασωλήνωσης. Έτσι, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6. Αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91%. Και τρίτον, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής” είχε επισημάνει η καθηγήτρια.

Καλπάζει η επιδημία

Μια απόφαση λοιπόν για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των πιστοποιητικών, θα έδινε το μήνυμα ότι πια δεν χρειάζεται να γίνει η τρίτη δόση, αν και αυτή είναι που εξασφαλίζει χαμηλότερο ποσοστό νόσησης.

Ειδικά σε αυτή την περίοδο που η επιδημία έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα με περίπου 21-22.000 νέα κρούσματα τη μέρα. Επίσης παρά το γεγονός ότι μέσα σε δυο μήνες μειώθηκαν στο μισό περίπου οι διασωληνωμένοι, κανείς δεν ξεχνά ότι το ίδιο διάστημα έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 4400 άτομα.

Μια σχετική ανησυχία έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι αυξάνονται οι νοσηλείες. Χθες ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι είχαμε και πάλι πάνω από 400 νέες εισαγωγές με σημαντικά χαμηλότερο αριθμό εξιτηρίων.

Πλέον το 64% των κλινών ΜΕΘ covid είναι κατειλημμένες και το 54% των απλών κλινών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα