Κορονοϊός: 7 στα 10 νέα κρούσματα αφορούν 30ρηδες

Κορονοϊός: 7 στα 10 νέα κρούσματα αφορούν 30ρηδες
Covid στην Αττική Eurokinissi

Η επιδημία υποχωρεί, όμως οι ανεμβολίαστες νέες ηλικίες υπονομεύουν την αναχαίτισή της. Πάνω από 20.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ηλικίες κάτω των 39 ετών τον τελευταίο μήνα.

Λιγότερα από 1000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως κατά μέσο όρο, κατέγραψε ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες 30 μέρες με τα περίπου 700 να αφορούν σε άτομα κάτω των 39 ετών. Είναι ξεκάθαρο ότι η διασπορά του ιού πλέον έχει περιοριστεί στις μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό λόγω των σημαντικών ποσοστών εμβολιασμού τους. Οι νέοι μέσης ηλικίας 32 ετών είναι εκείνοι που θεωρούνται πιο ευάλωτοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε διάστημα ενός μήνα δηλαδή από τις 23/5, έχουν συνολικά καταγραφεί σχεδόν 30.000 νέα κρούσματα. Από αυτά τα περίπου 20.700 εντοπίστηκαν στις ηλικίες κάτω των 39 ετών. Μάλιστα τα 5240 ήταν παιδιά κάτω των 17 ετών και τα υπόλοιπα ηλικίας από 18 έως 39 ετών.

Τα νέα κρούσματα λοιπόν αφορούν σε νέα άτομα τα οποία ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα ΠαπαευαγγέλουΕίναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σημαντικά στα 32 έτη. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη κινητικότητα των νέων μας, που μόλις πρόσφατα άρχισαν να εμβολιάζονται και άρχισαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Έτσι, βλέπουμε σε κάποιες τουριστικές περιοχές να εμφανίζεται μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μόλις στα 21, 22 ή και 24 έτη”.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ακόμη ότι “Ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού των συνανθρώπων μας μεγάλης ηλικίας, έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα 1 στους 3 νοσηλευόμενους να αφορά σε νεότερους συνανθρώπους μας, ηλικίας 25-55 ετών. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η πανδημία αλλάζει σιγά σιγά πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά κυρίως σε άτομα νεότερης ηλικίας που παραμένουν στο σπίτι, έναντι των νοσηλευόμενων συμπολιτών μεγαλύτερης ηλικίας που είχαμε τους προηγούμενους μήνες”.

Μετάλλαξη Δέλτα

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι νέες ηλικίες είναι και οι πιο ευάλωτες στην μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει πανικοβάλλει τις υγειονομικές αρχές σε διεθνές επίπεδο.

Όπως ανέφερε χθες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, το στέλεχος Δέλτα συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια συνδέθηκε με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.

“Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν πιο έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Το στέλεχος φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι σε αντίθεση με τα στελέχη Alpha, Beta και Gamma όσον αφορά τις μεταλλάξεις που φέρει, δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα στελέχη που είναι υπό διερεύνηση” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Σε κάθε περίπτωση, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει λοιπόν να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής προστασίας” τόνισε επίκουρος καθηγητής προτρέποντας άπαντες να εμβολιαστούν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα