Κορονοϊός: Ασταμάτητη η επιδημία – Κατά χιλιάδες αυξάνονται πλέον τα ενεργά κρούσματα

Κορονοϊός: Ασταμάτητη η επιδημία – Κατά χιλιάδες αυξάνονται πλέον τα ενεργά κρούσματα
eurokinissi

Ξεπερνούν πλέον τις 30.000 τα επίσημα καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Πιο επιθετική η εξάπλωση σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, κάτι που μπορεί να σημαίνει και πιο γρήγορη αποκλιμάκωση. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Ξεκάθαρα πλέον η επιδημία κορονοϊού δείχνει την επιθετική της διάθεση, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στις ιδιαίτερα νέες ηλικίες. Χθες καταγράφηκαν πάνω από 3100 νέα κρούσματα, με πάνω από τα 2900 να εντοπίζονται σε ηλικίες μικρότερες των 39 ετών. Σύμφωνα με κύκλους των επιδημιολόγων, η κατάσταση προβληματίζει αλλά ακόμη δεν ανησυχεί, καθώς η μόλυνση τέτοιων ηλικιών δεν αναμένεται να επιβαρύνει το ΕΣΥ.

Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της επιδημίας, δείχνουν ότι η πορεία της είναι πιο επιθετική σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο κύμα, όμως λόγω του ότι προσβάλλει νεαρές ηλικίες δεν αναμένεται να προκαλέσει τα ίδια έντονα προβλήματα, ενώ εκτιμάται ότι επίσης θα αποκλιμακωθεί πιο γρήγορα και όχι βασανιστικά αργά, όπως κατά το τρίτο κύμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες σε σύνολο 3.109 νέων κρουσμάτων, τα 704 εντοπίστηκα σε ηλικίες νεότερες των 17 ετών και τα 2219 σε ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών. Ο νεαρές αυτές ηλικίες φαίνεται να δημιουργούν και σημαντική ανοσία παρά το γεγονός ότι η νόσηση είναι ιδιαίτερα ήπια.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι η επιδημία θα πρέπει να μείνει ανεξέλεγκτη καθώς έτσι θα είναι πολύ εύκολο να προσβάλει ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες και να προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η χθεσινή επισήμανση από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα, ο οποίος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για απότομη κλιμάκωση του κορονοϊού στα τέλη του Αυγούστου, δεν είναι άτοπη.

Σχετικά με το ΕΣΥ να αναφέρουμε ότι πλέον περνάμε σε μια περίοδο με πάνω από 100 νέες νοσηλείες την ημέρα, προσεγγίζοντας πλέον τους 1000 και πλέον νοσηλευόμενους. Θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι σύντομα θα δούμε και αύξηση των διασωληνωμενων και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, αλλά όχι στα επίπεδα του τρίτου κύματος.

Παρόλ’ αυτά, το να σημειωθεί αναταραχή στο ΕΣΥ εν μέσω τουριστικής περιόδου, αποτελεί μια αρνητική παρακαταθήκη, οδεύοντας προς το Φθινόπωρο.

Φοβίζει η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

Ο κύριος Σύψας τόνισε χθες ότι αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση, τότε τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν έως και τα 20.000. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια πρόβλεψη τόσο νωρίς, όμως διαβλέποντας την σημερινή πορεία και την αργή διενέργεια των εμβολιασμών, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

“Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα. Στα μέσα προς τέλη Αυγούστου με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα. Αν συνεχιστεί αυτή η εκθετική τάση μπορεί να φτάσουμε στα 15.000 και 20.000 κρούσματα. Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 4ο κύμα της πανδημίας”, τόνισε ο κ. Σύψας.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη του καθηγητή δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 133% μέσα σε μία μόλις εβδομάδας και έχει οδηγήσει, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, τα ενεργά κρούσματα στα επίπεδα άνω των 30.000 δηλαδή κι αυτά υπερτριπλασιάστηκαν.

Η δε πορεία των εμβολιασμών εξακολουθεί να δείχνει ότι δεν πηγαίνει καλά. Χθες πραγματοποιήθηκαν μόνο 83.796 νέοι εμβολιασμοί, εκ των οποίων 33.082 αφορούσαν πρώτη δόση.

Η Κυβέρνηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς θα διαπίστωνε σε πρώτη φάση αύξηση των νέων ραντεβού, όμως αυτό ακόμη δεν φαίνεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα