Κορονοϊός: Δεν φοβίζει η αύξηση των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Δεν φοβίζει η αύξηση των κρουσμάτων
Πολίτες με μάσκες κυκλοφορούν στο Κέντρο της Αθήνας. INTIME NEWS

Στα υψηλότερα επίπεδα 4 εβδομάδων διαμορφώθηκαν τα χθεσινά νέα κρούσματα κορονοϊού, γεγονός το οποίο όμως δεν ανησυχεί τους ειδικούς.

Ξεπέρασαν, μετά από 4 εβδομάδες τις 21.000 τα νέα κρούσματα κορονοϊού, δείχνοντας πως η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα, λόγω των επαναμολύνσεων από την μετάλλαξη Όμικρον. Το γεγονός αυτό όμως δεν ανησυχεί τους ειδικούς, διότι φαίνεται σίγουρο πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν θα πιέσει το ΕΣΥ.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 21.121 νέα κρούσματα, ένα αριθμός ο οποίος είναι μεν αρκετά υψηλός όμως αποδίδεται σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Ο βασικότερος λόγος αυτού του αριθμού είναι το τριήμερο των αργιών που προηγήθηκε και είναι λογικό να δηλώθηκαν νέα κρούσματα με σχετική καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός αύξησε και το μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας χθες, στα 14.195 έναντι 13.632 που ήταν μια μέρα πριν, αλλά και πάλι αυτό δεν θεωρείται ανησυχητικό.

Η πορεία των διασωληνώσεων δείχνει να είναι σταθερά πτωτική, ενώ οι θάνατοι παραμένουν στους 52-54 την ημέρα. Παρά τη συγκυριακή αύξηση των κρουσμάτων, η οποία πιθανότατα θα συνεχιστεί λόγω και της κινητικότητας του τριήμερου της Καθαρής Δευτέρας, δεν θα σημειωθεί αύξηση νοσηλειών και διασωληνώσεων.

Το συμπέρασμα αυτο προκύπτει κυρίως από το γεγονός, ότι ενώ πριν ένα μήνα είχαμε υψηλότερα επίπεδα νέων κρουσμάτων, το διάστημα που ακολούθησε είχαμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία στις 8 Φεβρουαρίου ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας ήταν 17.697, με τις διασωληνώσεις στις 524 και το μέσο όρο θανάτων λίγο κάτω από 100. Πλέον με χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων, ακόμη κι αν αυξηθεί αυτός, δεν θα φτάσουμε σε καμιά περίπτωση στα ίδια νούμερα.

Υποχώρηση Νοσηλειών-Συνεδριάζει η Επιτροπή

Να σημειώσουμε ακόμη ότι οι νοσηλευόμενοι λόγω covid στο ΕΣΥ παραμένουν κάτω από τους 2900. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 275 ασθενείς, ενώ πριν μία εβδομάδα ήταν 303, γεγονός το οποίο δείχνει την σταθερή πορεία αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ.

Σήμερα συνεδριάζει το μεσημέρι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, και με βάση τα προηγούμενα στοιχεία που αναφέραμε, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά στα μέτρα. Εξάλλου τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη αρθεί για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Βέβαια οι ειδικοί αναμένουν και την επίπτωση της απόφασης για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ φαίνεται πως η κατάργηση των περιορισμών στην εστίαση δεν έχει προκαλέσει έξαρση της επιδημίας.

Η σημερινή συνεδρίαση λογικά θα κινηθεί σε πιο τυπικά θέματα αλλά και στο σχεδιασμό για την πορεία προς το Πάσχα, το οποίο θα είναι πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα