Κορονοϊός: Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό μετά από νόσηση – Πότε αποκτάμε αντισώματα με την τρίτη δόση
Μέσα σε μόλις μία έως και τρεις μέρες τα αντισώματα έχουν "κλειδώσει" μέσα μας σε αντίθεση με την πρώτη και την δεύτερη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου. Τι είπε για τη χορήγηση της τρίτης δόσης
- 22 Νοεμβρίου 2021 19:29
Όσοι ανέρρωσαν από τον κορονοϊό παρουσιάζουν χαμηλότερη ανταπόκριση στη νόσο, δηλαδή όσοι απέκτησαν φυσική ανοσία είναι πολύ πιθανόν να επαναμολυνθούν ειδικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και γι’ αυτό προκρίνεται η υβριδική ανοσία, δηλαδή μετά τη νόσηση να γίνεται μία δόση εμβολίου. Μάλιστα αύριο θα δοθούν διευκρινίσεις συνολικά σχετικά με τις περιπτώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό μετά από νόσηση.
Όπως διευκρίνισε η κα. Θεοδωρίδου, μέσα σε μόλις 1 έως και τρεις μέρες τα αντισώματα έχουν «κλειδώσει» μέσα μας σε αντίθεση με την πρώτη και την δεύτερη δόση εμβολίου που για να την ανάπτυξη των αντισωμάτων ο οργανισμός μας χρειάζεται δύο με τρεις εβδομάδες.
«Η ενίσχυση της ανοσίας και της γενικής και της τοπικής με την χορήγηση της τρίτης δόσης φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον με αντίκτυπο και την μείωση των κρουσμάτων όπως έχει φανεί ήδη και από μελέτη στο Ισραήλ» είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.
«Ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος», είπε στη συνέχεια τονίζοντας ότι χρειάζονται μια έως και τρεις ημέρες για να «σφραγίσει» η ανοσία στον οργανισμό μας.
Όπως πρόσθεσε: «Η τρίτη δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση. Δεν χρειάζονται τρεις εβδομάδες όπως έχουμε ακούσει ότι χρειάζεται για να την ανάπτυξη αντισωμάτων όπως συμβαίνει στην πρώτη και δεύτερη δόση».
Θεωδωρίδου: Όσοι αναρρώνουν δεν αναπτύσσουν την ανοσία που απαιτείται
Παράλληλα, για να υπογραμμίσει τη σημαντικότητα του εμβολιασμού και των ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει από Covid -19 η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια μελέτη που προδημοσοιεύτηκε στο ΒΜJ (British Medical Journal).
Όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών σύμφωνα με την μελέτη αυτή όσοι έχουν αναρρώσει από Covid παρουσιάζουν πλημμελή κυτταρική και χυμική ανταπόκριση στο αντιγόνο της ακίδας του κορονοϊού 12 μήνες μετά την νόσο. Η μελέτη είναι πολυκεντρική και έγινε στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Αυστραλίας και φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα μεν αλλά με πολύ διαφορετική συχνότητα σε σχέση με τους εμβολιασμένους.
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη έδειξε ότι η χυμική ανοσία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Η ανοσία δηλαδή «φθίνει» με την πάροδο του χρόνου. Όπως είπε η ίδια « η φυσική νόσηση αφήνει κενά σε ο,τι αφορά την προστασία του ατόμου» Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανή η επαναλοίμωξη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί παρόλο που νόσησαν.
Θεμιστοκλέους: Το 65,8% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας για το πότε και με ποιο εμβόλιο θα κάνουν την αναμνηστική δόση όσοι έχουν νοσήσει, παρέπεμψε στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που έχουν ανέβει οδηγίες στο emvolio.gov.gr για όλες τις πιθανές περιπτώσεις.
Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: Τη στιγμή αυτή, οι δικαιούχοι είναι 2.827.574, ποσοστό 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 32,6% εκ των δικαιούχων και ακόμα 689.000 συμπολίτες μας, έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 24,4 % εκ των δικαιούχων. Συνολικά δηλαδή 57%.
Σημείωσε ακόμη ότι 6.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 70% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 6.550.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 66,6% του γενικού πληθυσμού και 76,5% του ενήλικου πληθυσμού.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 3η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών και βρίσκεται στη 17η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, στη 18η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις