Κορονοϊός: Δύσκολος Οκτώβριος – Πόσο πιθανό είναι ένα γενικό Lockdown

Κορονοϊός: Δύσκολος Οκτώβριος – Πόσο πιθανό είναι ένα γενικό Lockdown
Στιγμιότυπο από την Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Σταθερά πάνω από 300 παραμένουν οι διασωληνώσεις στην Ελλάδα ενώ ημερησίως χάνουμε κατά μέσο όρο 30 συμπολίτες μας. Κατά 57% αυξήθηκαν οι θάνατοι το Σεπτέμβριο. Γιατί ανησυχούν οι αρχές.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν αναφέραμε πως οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την πορεία της επιδημίας την τρέχουσα περίοδο καθώς φοβούνται την πιθανή επανάληψη του περσινού Οκτώβρη ο οποίος οδήγησε στο lockdown του Νοεμβρίου. Αν και τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει φέτος, το στοίχημα είναι να μην πιεστεί το ΕΣΥ το οποίο νοσηλεύει εδώ και εβδομάδες πάνω 300 διασωληνωμένους ενώ στις λίστες του ΕΚΑΒ καθημερινά καταγράφονται περίπου 30 νέοι θάνατοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο καταγράφηκε μείωση 28,5% στα νέα κρούσματα σε σχέση με τον Αύγουστο, όμως την ίδια ώρα συνολικά 1137 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ήταν μόνο 726 ήτοι αύξηση 57%.

Το στοίχημα πλέον είναι να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταπεξέλθει χωρίς να χρειαστεί να μετατραπεί το δυναμικό του σε δυναμικό εξυπηρέτησης κυρίως covid περιστατικών. Προς το παρόν διατηρεί μια εύθραυστη ισορροπία και όπως σημείωσε χθες η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια έπεσε κάτω από τις 2.000 ασθενείς και ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 178 ανά ημέρα.

Επίσης ο λόγος εισιτηρίων – εξιτηρίων είναι κοντά στη μονάδα. Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού μειώθηκε. Όμως, ας σημειωθεί ότι παρατηρείται αύξηση του ποσοστού διασωληνωμένων ασθενών ηλικίας 55 έως 64 ετών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.

Η δε πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid είναι στην επικράτεια στο 69% όμως στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ήδη έχει ξεπεράσει το 90%, όπως και στις υπόλοιπες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Μακεδονίας, ενώ ακόμα βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουνε καθημερινά λόγω Covid εμφανίζει μία πτωτική τάση, μία ήπια πτωτική τάση, με εξαίρεση και πάλι την ηλικιακή ομάδα των 55 έως 64 ετών, όπου ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός.

Να πούμε ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκριση με την περσινή χρονιά καθώς είχαμε πολύ χαμηλότερο αριθμό τεστ και φυσικά δεν υπήρχε εμβόλιο.

Ακραίο σενάριο το να έχουμε ξανά γενικό Lockdown

Παρά την έκρυθμη κατάσταση, οι επιστήμονες είναι κάθετοι ότι δεν πρόκειται να δούμε κάποιο νέο γενικό Lockdown. Όπως σημείωσε χθες η κα Παπαευαγγέλου, στην επιτροπή δεν έχουν συζητηθεί παραπάνω μέτρα.

“Θα είναι μία, ας μου επιτραπεί να πω μέσα σε εισαγωγικά «αποτυχία» μας αν φτάσουμε εκεί. Αλλά νομίζω ότι είναι ο συνδυασμός πολλών πραγμάτων που δυνητικά θα μπορούσε κάποτε να μας οδηγήσει σε κάποια τέτοια απόφαση. Είναι κάτι που δεν έχουμε συζητήσει καθόλου αυτές τις τελευταίες εβδομάδες μετά το καλοκαίρι. Προφανώς, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλά και ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, η ηλικιακή κατανομή αυτών των κρουσμάτων, η εμβολιαστική κάλυψη, ο καιρός μπροστά μας. Δεν ξέρω τι άλλο” επεσήμανε η καθηγήτρια.

Επίσης ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολόγιας Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε “ότι -το lockdown- είναι ένα ακραίο σενάριο για να συμβεί, να σας πω την αλήθεια. Καλά, ποτέ βέβαια δεν μπορείς να αποκλείσεις, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αλλά είναι ένα ακραίο σενάριο αυτή τη στιγμή και το βλέπουμε γιατί σκεφτείτε ότι μέσα στο καλοκαίρι περάσαμε ένα κύμα με τη μετάλλαξη Δ. Μία από τις πιο διεισδυτικές μεταλλάξεις. Δεν είδαμε κάτι δραματικό. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικά. Μπορεί να υπάρξει τοπικά σε κάποιο σημείο αύξηση της πίεσης, αλλά δεν θα υπάρξει αύξηση της πίεσης της τάξης που είδαμε πέρσι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, εξαιρετικά απίθανο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα