Κορονοϊός: Διχογνωμία για τη χρήση μάσκας αν και αποτελεί το μόνο όπλο κατά της πανδημίας
Η εμπειρία από την επέλαση της πανδημίας έχει αναδείξει τη χρήση μάσκας ως το μοναδικό όπλο για την αναχαίτισή της. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων διατηρεί τις αυστηρές συστάσεις της, αν και κάποιοι συντάσσονται με την άποψη ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητες.
- 06 Ιουλίου 2022 06:17
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ενέκυψε τις τελευταίες μέρες ζήτημα σχετικά με το αν η χρήση μάσκας θα πρέπει να έχει υποχρεωτικό ή μη χαρακτήρα. Είναι γεγονός ότι η κατάργησή της συνδέθηκε με την δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που πλέον είναι άνω των 18.000 ημερησίως. Αυτό προκάλεσε διχογνωμία στους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υποχρεωτική επαναφορά της, αν και υπερισχύει η εκτίμηση ότι επειδή η πανδημία δεν πιέζει το ΕΣΥ, δεν χρειάζεται να υπάρχει και υποχρεωτικότητα.
Σύμφωνα όμως με πολλούς επιστήμονες, η ηπιότερη νόσηση με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εκθέτουμε τον εαυτό μας στο ρίσκο της νόσησης. Τα ταυτόχρονα εμπύρετα περιστατικά σε χιλιάδες πολίτες δεν είναι και ότι καλύτερο για την καθημερινότητά μας, ενώ υπάρχει και σημαντική επίπτωση στην οικονομική διάσταση. Σκεφτείτε μαζικά εργαζόμενους να απουσιάζουν μέρες από την εργασία τους, εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν.
Η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας καταργήθηκε με κυβερνητική απόφαση πριν από λίγες εβδομάδες, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες.
Σ’ αυτούς ανήκει και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος όχι μόνο δεν απέκλεισε την επαναφορά του μέτρου αλλά τόνισε ότι η χρησιμότητα της μάσκας δεν σταμάτησε ποτέ να ισχύει.
“Είναι και λίγο προφανές. Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα” τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Τόνισε ακόμα ότι “δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν”.
Σε αντίθετη κατεύθυνση ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Από την άλλη πλευρά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρει πως παρότι οι “μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις” δηλαδή τα lockdown, η κοινωνική αποστασιοποίηση ή η χρήση μάσκας, λειτούργησαν στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, σε αυτή την φάση δεν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα καθώς “η εκρίζωση” της covid-19 “δεν είναι εφικτή”.
“Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι “μπόρα που έρχεται και φεύγει”, απλά να προφυλαχθούμε μέσω μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) και θα περάσει…. Αυτό δεν ισχύει….” σημείωσε σε ανάρτησή τους.
“Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης” συμπλήρωσε.
Τέλος, ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο κόσμος έχει κουραστεί, επομένως η συμμόρφωση σε τέτοιου είδους μέτρα περιορίζεται. Γι’ αυτό και πρέπει “να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις