Κορονοϊός: Έγκλημα διαρκείας, εκατόμβη νεκρών και απάθεια

Κορονοϊός: Έγκλημα διαρκείας, εκατόμβη νεκρών και απάθεια
Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε μια καθημερινότητα με δεκάδες νεκρούς. Ivan Valencia/AP Photo

Στους 1318 ανέρχονται οι θάνατοι από κορονοϊού τις 2 πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, με τη χώρα να καταγράφει μαύρο ρεκόρ απωλειών ζωής. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κομπάζει για την "ανοιχτή κοινωνία και την ανοιχτή οικονομία" σαν να μη συμβαίνει τίποτα

Πέρα από κάθε εκτίμηση, οι θάνατοι λόγω κορονοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ έσπασαν κάθε ρεκόρ, δείχνοντας πως η επιδημία αιφνιδιάζει ακόμη και όταν τα κρούσματα υποχωρούν.

Οι 130 νεκροί από κορονοϊό σήμερα, όταν εδώ και πάνω από 2 εβδομάδες τα κρούσματα βρίσκονται σε αποδρομή, σε συνδυασμό με τις 700 διασωληνώσεις, δείχνουν ότι εφησυχασμός, που καλλιεργεί η κυβέρνηση ενόψει των Χριστουγέννων δεν υφίσταται.

Συνολικά από την αρχή του Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί 1318 νεκροί από κορονοϊό, αριθμός που αποδεικνύει ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ο πλέον θανατηφόρος μήνας.

Μάλιστα οι αναφορές για μόνο 2000 νεκρούς μέχρι το τέλος του μήνα ήδη είναι ξεπερασμένες. Να τονίσουμε δε ότι καταγράφουμε περίπου 100 θανάτους τη μέρα κατά μέσο όρο, κάτι που κανένα προβλεπτικό μοντέλο δεν είχε σημειώσει.

Η σημερινή εικόνα όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι αποτυπώνουν το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε πριν από 3 περίπου εβδομάδες. Όμως την ίδια ώρα δεν διαπιστώνεται καμία αποκλιμάκωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ και αυτό δημιουργεί προβληματισμό για τις επόμενες ημέρες. Μπορεί να μην έχουν ανάλογο αριθμό θανάτων όμως θα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η Πολιτεία παρόλ’ αυτά αφήνει πολλά περιθώρια για λανθασμένες αντιλήψεις για την επικινδυνότητα του ιού. Η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας είναι στα 64 χρόνια και επίσης ο ένας στους πέντε νεκρούς ούτε ηλικιωμένος ήταν ούτε είχε υποκείμενα νοσήματα. Επίσης ο 1 στους πέντε που νοσηλεύεται διασωληνωμένος έχει εμβολιαστεί. Οι δε ΜΕΘ είναι κατά 100% κατειλημμένες.

Η χαλαρότητα που διαφαίνεται λόγω των Χριστουγέννων, η μη επιβολή αυστηρής επιτήρησης στους χώρους θρησκευτικής λατρείας για την τήρηση των μέτρων αλλά και το μη σωστά ενισχυμένο ΕΣΥ, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους που οδηγούν σε αυτά τα στοιχεία.

Να τονίσουμε δε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά από την πορεία της επιδημίας σε σχέση με πριν ένα μήνα, παρά μόνο οι καιρικές συνθήκες. Και αυτές γνωρίζαμε πολύ καλά ότι θα αλλάξουν ευνοώντας την επιδημία.

Οι 130 νεκροί σε μία μέρα, οι δεκάδες νεκροί καθημερινά, δεν είναι απλώς αριθμοί. Είναι άνθρωποι με οικογένειες.

Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τα λάθη όλων των προηγούμενων μηνών, που σε συνδυασμό με τους αρνητές έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις απώλειες.

Μπορεί η κυβέρνηση να βλέπει μια “επιτυχημένη διαχείριση” και να κομπάζει για την “ανοιχτή οικονομία και την ανοιχτή κοινωνία” εφόσον όλα τα μετρά με πολιτικά κέρδη και κόστη.

Οι πολίτες όμως πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους. Να εμβολιαστούν. Να τηρήσουν τα μέτρα. Να απαιτήσουν την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Να μην εφησυχάζουν.

Να μην συνηθίσουν τον θάνατο στο βωμό μιας υποτιθέμενης κανονικότητας. Δεν είναι κανονικό να χάνονται τόσοι άνθρωποι κάθε μέρα και να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα