Κορονοϊός: Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης 6 στα 10 κρούσματα

Κορονοϊός: Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης 6 στα 10 κρούσματα
Στιγμιότυπο από την Πάτρα κατά το δεύτερο γενικευμένο lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού Eurokinissi

Το lockdown περιορίζει την επέλαση της πανδημίας στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, όμως δεν φαίνεται ακόμη να αποδίδει στην επαρχία.

Περίπου στο 55%-60% διαμορφώνεται το ποσοστό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίζονται στην επαρχία, δηλαδή εκτός των δύο αστικών κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η διαμόρφωση του ποσοστού αυτού έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ενώ στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, υπάρχει μια σχετική κάμψη της πορεία της επιδημίας μετά και την εφαρμογή των μέτρων του lockdown σε άλλες περιοχές ακόμη αυτό δεν έχει αποδώσει.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, συνολικά τα εγχώρια κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ήταν 16.493 και από αυτά περίπου το 43% εντοπίστηκε στις δύο πολυπληθέστερες περιφέρειες. Μάλιστα το τελευταίο διήμερο το ποσοστό ήταν κάτω από 40% δείχνοντας ότι το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας βρίσκεται αλλού.. Εκτιμάται λοιπόν ότι η άρση του γενικού lockdown εξαρτάται περισσότερο από τις εκτός μεγάλων αστικών κέντρων περιοχές. Η δε ραγδαία εξάπλωση σ’ αυτές, αποτελεί και μια σημαντική διαφορά από την περίοδο του πρώτου κύματος.

Όπως ανέφερε χθες ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. “Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων στην υπόλοιπη Ελλάδα” σημείωσε.

“Με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, θα ήθελα σήμερα να επικεντρωθώ στις περιοχές που δεν είναι αστικές. Θα ήθελα να τονίσω ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφθεί όλη την επικράτεια και δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα ευλαβικά, τόσο στον περιορισμό των μετακινήσεων, στη συνεύρεση με άλλα νοικοκυριά, όσο και στη χρήση της μάσκας” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. .

Στα λόγια του αυτά υπάρχει η ανησυχία ότι με δεδομένη την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά, να είναι μόλις το 20% του συνόλου, θα υπάρχει δυσκολία εάν η επιδημία συνεχίσει να καλπάζει.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως “τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σαφής σταθεροποίηση. Ίσως αρχίζουμε μάλιστα να βλέπουμε και μια ύφεση στην καταγραφή των νέων κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συγκρίνει κανείς τα νέα κρούσματα μεταξύ της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Νοεμβρίου, τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα που έχουμε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχουν τάσεις μείωσης. Ενδεικτικά για τη Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε περίπου 4.500 κρούσματα και αυτή που μόλις τελείωσε περίπου 4.400. Αναφορικά δε με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία, έχουμε μια σταθεροποίηση σε περίπου 400 εισαγωγές κάθε μέρα”.

Μένει βεβαίως να δούμε τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, όταν θα επανέλθει και ο αριθμός των ημερήσιων τεστ σε επίπεδα άνω των 25 χιλιάδων, καθώς το προηγούμενο διήμερο, όπως συμβαίνει κάθε Κυριακή και Δευτέρα υπήρξε μείωσης της τάξης του 40%.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα