Κορονοϊός: Ελπίδες για έλεγχο της επιδημίας από τα αντισώματα
Τεστ αντισωμάτων αλλά και τα ίδια τα αντισώματα ως θεραπεία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την απαλλαγή μας από τον κορονοϊό.
- 11 Απριλίου 2020 07:00
Βασικό κριτήριο για να θεωρήσουμε ότι έχουμε επιβληθεί στον κορονοϊό, είναι ανάπτυξη ανοσίας σ’ αυτόν. Απ΄ τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο μόνο εκείνοι που έχουν περάσει την νόσο διαθέτουν πλέον αντισώματα. Ο εντοπισμός των ατόμων αυτών έχει διπλή αξία. Αφενός καταδεικνύει σε τι ποσοστό ο πληθυσμός δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει αφετέρου υπάρχουν ελπίδες από τα αντισώματα των ατόμων που έχουν αναρρώσει να προαχθεί θεραπεία των ασθενών.
Στο θέμα αυτό στάθηκε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ερωτώμενος σχετικά με το αν το αίμα των ασθενών που έχουν ήδη αναρρώσει, αποτελεί κλειδί – ελλείψει εμβολίων – για την επιβράδυνση εξέλιξης και θεραπείας της νόσου Covid-19. Όπως ανέφερε περιμένουμε άμεσα από ειδική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών, να δοθούν ειδικές οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο μέσο.
Ειδικότερα σημείωσε ότι «ο ορός πλάσματος από άνθρωπο που έχει αναρρώσει, γίνεται με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, είναι θεραπεία, κατά κάποιο τρόπο, σωτηρίας, τελευταίας επιλογής θεραπεία αυτή τη στιγμή και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχει πάρει έγκριση. Θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια συγκεκριμένου πρωτοκόλλου με τους κανόνες της επιστήμης. Φυσικά και θα έχει μεγάλη σημασία να επιλέγεις σε αυτή την προσπάθεια ένα δείγμα ασθενών, το οποίο έχει περάσει τη νόσο και έχει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων. Είναι ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούν, από ό,τι ξέρω, και οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς».
Διευκρίνισε ακόμη ότι έχουμε πολύ λίγα δεδομένα επιστημονικά αυτή τη στιγμή, καθώς έχει δοκιμαστεί σε πολύ λίγους ανθρώπους, αλλά ξέρουμε βέβαια ότι έχει δουλέψει στον MERS, στον SARS, στον Η1Ν1, έχουμε παραδείγματα επιτυχημένα στο παρελθόν.
«Εάν φαίνεται ότι δουλεύει και σε αυτό τον ιόν σίγουρα θα είναι μέσα στη στρατηγική μας. Και μέσα στην στρατηγική αυτήν θα είναι βέβαια και η χρήση αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων που θα δείχνουν ποιοι άνθρωποι μπορούν να δώσουν ορό, πάντα σε εθελοντική βάση και με τους κανόνες της επιστήμης, ώστε να χρησιμοποιηθεί στους συμπολίτες μας που θα νοσούν σοβαρά» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Να αναφέρουμε ακόμη ότι πρόσφατα για το πλάσμα, τοποθετήθηκε και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα θα κατατεθούν σύντομα στις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές μελέτη για τη χρήση του. Εξήγησε ότι λαμβάνεται πλάσμα από ασθενείς που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, έχουν νοσήσει και έχουν νοσήσει καλά το οποίο και χορηγείται σε ασθενείς που νοσούν οξέως.
«Κάνεις μια παθητική ανοσοποίηση. Του δίνεις έτοιμα αντισώματα», εξήγησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ. Πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές ένα ελληνικό πρωτόκολλο που θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν οξέα περιστατικά αλλά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για το μέλλον.
Πέρα από την θεραπευτική διάσταση των αντισωμάτων, τα τεστ που επίσης θα διαπιστώνουν αν υπάρχουν αντισώματα στο αίμα θα χρησιμοποιηθούν ευρέως προκειμένου να ελέγχεται ο πληθυσμός μαζικά και φυσικά να προσδιορίζονται και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται.
Σύμφωνα μάλιστα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας κα Βάνα Σύψα, τις επόμενες ημέρες ξεκινάει ένα πρωτόκολλο για την εκτίμηση της διασποράς του κορονοϊού σε εργαζόμενους σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας. Θα χρησιμοποιηθεί ένα ταχύ τεστ αντισωμάτων IgG και IgM που μπορεί να διαγνώσει αν έχει μολυνθεί κάποιος, κάποια στιγμή στο παρελθόν (όχι όμως με οξεία λοίμωξη).