Κορονοϊός: Φρενάρουν οι μεταλλάξεις την αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Αττική

Κορονοϊός: Φρενάρουν οι μεταλλάξεις την αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Αττική
Shutterstock

Σε αντίθεση με την πρωτεύουσα όπου διαπιστώνεται σημαντική διασπορά της "νιγηριανής" μετάλλαξης, η Θεσσαλονίκη οδεύει προς το "πράσινο".

Και πάλι χθες η Αττική συγκέντρωσε σχεδόν τα μισά από τα συνολικά νέα κρούσματα κορονοϊού, της επικράτειας και συγκεκριμένα το 49,3%. Την ίδια στιγμή η επιδημία στην Θεσσαλονίκη φαίνεται να έχει εισέλθει σε πτωτική τροχιά, όπως καταδεικνύουν κατά λύματα στην περιοχή. Στην διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα στην Αττική φαίνεται πως συμβάλλουν και οι μεταλλάξεις και δη η νιγηριανή, η οποία λανθασμένα αποκαλέστηκε και ως “Αθηναϊκή”. Ειδικότερα σχεδόν ένα στα νέα κρούσματα τα οποία εντοπίζονται στη συγκεκριμένη περιοχή και αφορούν σε μεταλλαγμένα στελέχη φέρουν τη μετάλλαξη B.1.1.318 (Variant E484K).

Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του οργανισμού η γονιδιωματική ανάλυση σε 632 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο από 14 Απριλίου έως 16 Μαΐου (η προηγούμενη ανάλυση αφορούσε 1.064 για την περίοδο από 9 Απριλίου έως 9 Μαΐου).

Με βάση τα δείγματα αυτά στη Αττική διαπιστώνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7/UK lineage) έχει πλέον ποσοστό 69,86% στο σύνολο των κρουσμάτων που φέρουν μεταλλάξεις -έναντι 65,27% την προηγούμενη περίοδο που σημειώσαμε- ενώ η μετάλλαξης B.1.1.318 (νιγηριανή) έχει ποσοστό 13,39% έναντι 9,96%.

Να επισημάνουμε ότι τα ποσοστά αυτά αφορούν συγκεκριμένου δειγματοληπτικούς ελέγχους αλλά ξέρουμε πολύ καλά επίσης ότι πλέον τα μεταλλαγμένα στελέχη έχουν επικρατήσει. Είναι σίγουρο ότι η βρετανική αναχαιτίζεται με τους εμβολιασμούς, όμως μένει να διαπιστωθεί και κάτι ανάλογο και για την νιγηριανή.

Προς το “πράσινο” οδεύει η Θεσσαλονίκη.

Αντίθετα με την Αττική, η Θεσσαλονίκη η οποία πιέστηκε έντονα κατά το δεύτερο κύμα, παραμένει σε μια σχετικά σταθερή πορεία με τα νέα κρούσματα να σημειώνουν μικρότερες διακυμάνσεις και εδώ και δύο εβδομάδες να μην ξεπερνούν τα 250, κι αυτό σε περίοδο έξαρσης. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα η περιοχή μπορεί να ενταχθεί αν όχι μεταξύ των “πράσινων” της Ευρώπης, τουλάχιστον στις πορτοκαλί, δηλαδή να έχει χαλαρότερο επιδημιολογικό φορτίο.

Μάλιστα χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι διαπιστώνεται σταθεροποίηση και σταδιακή έναρξη της πτωτικής τάσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην επίσημη έναρξη των εργασιών του 4ου Πανελληνίου Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρύτανης και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, ανέφερε ότι η πτωτική αυτή τάση στα λύματα θα αρχίσει σταδιακά το επόμενο διάστημα να φαίνεται και στα νοσοκομεία.

Στην ίδια εκδήλωση ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, σημείωσε ότι μπορεί η Θεσσαλονίκη να είχε το πρώτο κρούσμα, όμως είναι και πρώτη στους εμβολιασμούς και θα αποκτήσει πρώτη τείχος ανοσίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα