Κορονοϊός: Γιατί η Έκθεση του ΕΟΔΥ είναι ελλιπής
O πρόεδρος του ΕΟΔΥ απαντώντας στο News247.gr ανέφερε ότι η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό είναι πληρέστατη και έχει πολλές πληροφορίες. Όμως αυτό δεν ισχύει.
- 26 Νοεμβρίου 2020 06:03
Ατεκμηρίωτη ήταν η χθεσινή απάντηση του κ. Παναγιώτη Αρκουμένα, προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσια Υγείας, σε ερώτηση του news247.gr για τον αν η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του οργανισμού για τον κορονοϊό είναι πλήρης από πλευράς στοιχείων που ενδιαφέρουν την Ελληνική κοινωνία. Μεταφέροντας τις απορίες συμπολιτών μας, θέσαμε τα σχετικά ερωτήματα στον πρόεδρο, ο οποίος επί της ουσίας δεν απάντησε, παρά τόνισε ότι η έκθεση είναι πληρέστατη και μάλιστα υπονόησε ότι είναι καλύτερη σε σχέση με άλλων χωρών.
Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι: στην έκθεση δεν διαφαίνεται σε ποιες ηλικιακές ομάδες και σε ποιες Περιφερειακές Ενότητες γίνονται τα τεστ. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τους συμπολίτες μας που καταλήγουν, δεν στοιχειοθετείται η θετικότητα που ακούμε συχνά και ανά ηλικιακή ομάδα και ανά Περιφερειακή Ενότητα, δεν γνωρίζουμε τα ενεργά κρούσματα και που βρίσκονται αυτά.
Παραθέτουμε αυτολεξεί την απάντηση:
“Καταρχάς, αυτό που είναι γεγονός είναι ότι η έκθεση του ΕΟΔΥ που ανακοινώνουμε κάθε μέρα στις 18:00 και είναι για να ενημερώνουμε το κοινό είναι πληρέστατη, έχει πάρα πολλή πληροφορία. Το λέω γιατί έχω δει και τις άλλες αντίστοιχες εκθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Και από την αρχή της πανδημίας που έχουμε κάθε μέρα την αντίστοιχη ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, δίνουμε με εμπιστοσύνη και με διαφάνεια όλα τα στοιχεία. Προφανέστατα κάποιοι δείκτες οι οποίοι μπορεί να είναι προβλεπτικά μοντέλα, όπως είναι το Rt, στοχαστικά μοντέλα, δεν είναι για να γίνεται σε μια έκθεση που είναι για την ενημέρωση του κοινού. Υπάρχουν ειδικές εκθέσεις τις οποίες δίνουμε στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, τις δίνουμε στην Πολιτεία, ώστε να μπορούν οι ειδικοί να την ερμηνεύουν, να τις παρουσιάζουν και όταν χρειάζεται να ενημερωθεί και το κοινό, όπως κάνει πολλές φορές ο κύριος Τσιόδρας και μιλάει για το Rt, έχει ερμηνεύσει σωστά τα διάφορα δεδομένα“.
Με βάση λοιπόν την απάντηση σημειώνουμε τα εξής:
1. Ίσως θεωρηθεί τυπικό αλλά για την ελληνική κοινωνία και τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης είναι απόλυτα ουσιώδες το γεγονός ότι η έκθεση δημοσιοποιείται συνήθως μετά τις 18:00, εκτός από τις 3 μέρες που υπάρχει η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Το θέμα είναι σημαντικό καθώς δελτία ειδήσεων που έχουν μεγάλη τηλεθέαση δεν περιλαμβάνουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία.
2. Δεν αμφισβητεί κανείς τη διαφάνεια των στοιχείων όμως κατά καιρούς έχουμε διαπιστώσει ότι αφαιρούνται κάποια από αυτό. Ενδεικτικό είναι ο αριθμός των τεστ που βγαίνει θετικός -το στοιχείο αυτό αποσύρθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι θα θετικά τεστ ήταν λιγότερα από τα συνολικά κρούσματα! και κανείς δεν ξέρει το λόγο. Το δεύτερο στοιχείο που άλλαξε είναι το να συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση και τα στοιχεία των τεστ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία τα οποία δεν περιλαμβάνονταν. Επίσης στις πρώτες εκθέσεις υπήρχαν στοιχεία για νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και νοσηλείες σε ΜΕΘ.
3.Η έκθεση περιλαμβάνει χάρτες που θα πρέπει κανείς να αναγνωρίσει μέσα από ….χρώματα την έκταση του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή. Οι χάρτες δεν είναι “διαδραστικοί” όπως πχ ο σχετικός χάρτης στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, που δείχνει ανά περιφέρεια τα κρούσματα καθώς και τους θανάτους. Ο δε χάρτης για την Ελλάδα στη σχετική ιστοσελίδα του παρατηρητηρίου της Κυβέρνησης για τον covid δεν έχει ενημερωθεί εβδομάδες τώρα.
4. Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τα θετικά τεστ ανά περιοχή δηλαδή δεν μπορεί κανείς πολίτης να γνωρίσει το ποσοστό θετικότητας στην περιοχή που βρίσκεται, αλλά και ανά ηλικιακή ομάδα ώστε να διαπιστώνεται ότι το δείγμα των ατόμων που ελέγχεται είναι αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του ελληνικού πληθυσμού.
5. Ο κ. Αρκουμανέας μίλησε γiα το δείκτη Rt αναφέροντας ότι “δεν είναι για να γίνεται σε μια έκθεση που είναι για την ενημέρωση του κοινού”. Όμως κάθε εβδομάδα όπως και χθες 24/11, στην Έκθεση Προόδου Παρατηρητηρίου το στοιχείο αυτό καταγράφεται αν και με σημαντική καθυστέρηση. Ενδεικτικά σημειώνουμε τι αναφέρει η έκθεση αυτή χθες: “Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt στις 19 Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 1,2 για την επικράτεια και την περιφέρεια Αττικής, και σε 1,1 για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης”.
6. Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης γίνεται αναφορά για το φύλο και την ηλικία των κρουσμάτων. Αν όμως κάνει κανείς την πρόσθεση από τους σχετικούς πίνακες θα διαπιστώσει ότι περίπου για 4000 κρούσματα δεν καταγράφεται η ηλικία και το φύλο.
7. Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο κ. Αρκουμανέας να αναφέρει ότι “Υπάρχουν ειδικές εκθέσεις τις οποίες δίνουμε στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, τις δίνουμε στην Πολιτεία, ώστε να μπορούν οι ειδικοί να την ερμηνεύουν, να τις παρουσιάζουν και όταν χρειάζεται να ενημερωθεί και το κοινό, όπως κάνει πολλές φορές ο κύριος Τσιόδρας”. Αφενός ο κ. Τσιόδρας έχει παρουσιάσει τέτοια στοιχεία δημόσια στο ευρύ κοινό, μόνο μία φορά κατά την κοινή εμφάνιση του με τον πρωθυπουργό, αφετέρου πάντα χρειάζεται το κοινό να ενημερώνεται ώστε να μην αμφισβητεί και να μην κάνει από μόνο του υποθέσεις.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr