Κορονοϊός: Η αδυναμία καταγραφής της “Όμικρον” προκαλεί πανικό στο ΕΣΥ

Κορονοϊός: Η αδυναμία καταγραφής της “Όμικρον” προκαλεί πανικό στο ΕΣΥ
Στιγμιότυπο από ΜΕΘ Alexandros Michailidis / SOOC

Επελαύνει η Παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, όμως κανείς δε γνωρίζει πόσα νέα κρούσματα αφορούν στη Μετάλλαξη Δέλτα η οποία οδηγεί σε νέες σοβαρές νοσηλείες.

Έως και τρομάζουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, η αύξηση των οποίων αποδίδεται στην επέλαση της “Παραλλαγής Όμικρον“, όμως δεν γνωρίζει κανείς την επίπτωσή της σε νέες διασωληνώσεις και θανάτους. Σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, δεν είναι ξεκαθαρισμένη η διασπορά της παραλλαγής και αυτό προκαλεί προβληματισμό για τις επερχόμενες σοβαρές νοσηλείες.

Τα νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα να υποδεχτούν πάνω από 100 νέες διασωληνώσεις και αυτό προδικάζει ένα νέο άτυπο lockdown. Χθες καταγράψαμε περί τα 21.600 νέα κρούσματα. Αν θεωρήσουμε ότι το 60% αυτών φέρουν την Παραλλαγή Όμικρον, τότε πάνω από 8.000 αφορούν την Μετάλλαξη Δέλτα.

Αν υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά της Δέλτα τότε θα δούμε δραματικές καταστάσεις σε νέες διασωληνώσεις και θανάτους.

Τι επισημαίνει ο ΕΟΔΥ

Σε μία ιδιαίτερα δυσανάγνωστη ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, σημείωνε χθες ότι: “Στις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν την εβδομάδα αυτή, στην περιοχή της Αττικής το 42,1% (83/197) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 28% και 66%, ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7% (14/181) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 3% και 13%. Ως προς τις στοχευμένες δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάλλαξης Omicron, μόλις το 7,6% (89/1178) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Omicron, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 2,7% και 12,5%.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στην επικράτεια”.

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι ναι μεν είναι πιθανόν η Παραλλαγή Όμικρον να επικρατεί , αλλά αυτό αφορά το πολύ στα 6 στα 10 νέα κρούσματα. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η Όμικρον δεν θα φέρει καμιά νοσηλεία, πάνω από 1000 άτομα θα χρειαστούν. Εξ αυτών περί τα 200 θα χρειαστούν διασωλήνωση.

Το ΕΣΥ με το 93% των ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες και με 635 ήδη διασωληνωμένους ασθενείς, δεν θα αντέξει.

Επισημάνσεις Πλεύρη

Η Κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει βρει ακόμη το δρόμο για την αντιμετώπιση της κατάστασης “αναγκάζοντας” τον Υπουργό Υγείας να τοποθετείται διαρκώς. Παράλληλα ενώ πριν μερικές εβδομάδες έως και απαξίωνε την εργασία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, φαίνεται και πάλι να την βάζει μπροστά.

Φαίνεται τόσο ο Θάνος Πλεύρης όσο και η Επιτροπή να αιφνιδιάζονται με τα αιτήματα της Κυβέρνησης, η οποία παρά τις προειδοποιήσεις τους θα πρέπει σήμερα να σηκώσουν το βάρος της ανακοίνωσης νέων μέτρων.

Μιλώντας χθες το βράδυ οκ. Πλεύρης στο Mega σημείωσε:

Μέχρι τώρα- και αυτό είναι το αισιόδοξο- το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει παραπάνω πίεση από ότι είχε, παρά τα πολλά κρούσματα τα οποία παρατηρούνται. 21.000 είναι σήμερα, αλλά τις τελευταίες 5-6 μέρες έχουμε σιγά-σιγά επικράτηση της Όμικρον. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα από τη Γερμανία: Σε 11.000 κρούσματα «Όμικρον» είχαμε 128 νοσηλείες και 4 θανάτους. Άρα βλέπουμε ότι σε όλες τις χώρες η «Όμικρον» είναι φοβερά μεταδοτική, αλλά δεν δείχνει πιέζει τόσο τα νοσοκομεία. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν προλάβαμε να έχουμε αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα με την παραλλαγή «Δέλτα». Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, διαχειριζόμαστε στα νοσοκομεία κυρίως περιστατικά της «Δέλτα», τα οποία προκαλούν μεγάλη νοσηρότητα και πίεση στο σύστημα, και έχουμε μια ανησυχία να μην προστεθούν περιστατικά της, έστω και πιο ήπιας σε νόσηση, «Όμικρον»”.

Εδώ να σημειώσουμε ότι στοιχεία για την επικράτηση της ‘Όμικρον” δεν έχουμε. Όπως επίσης και το τι μπορεί να προκαλέσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα