Κορονοϊός: Ιδιαίτερα επιβαρυντικό το κάπνισμα, αν και απ’ όσους νόσησαν οι καπνιστές ήταν λιγότεροι

Κορονοϊός: Ιδιαίτερα επιβαρυντικό το κάπνισμα, αν και απ’ όσους νόσησαν οι καπνιστές ήταν λιγότεροι
Άνδρας καπνίζει τσιγάρο Eurokinissi

Τα πρώτα ευρήματα από την ανάλυση των στοιχείων όσων νοσηλεύτηκαν από κορονοϊό, δείχνουν ότι το 47% ήταν ενεργοί ή πρώην καπνιστές.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων 285 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός (48%), Σωτηρία (23%), Αττικόν (18%) και Παμμακάριστος (11%) σχετικά με τη σχέση καπνίσματος και νόσησης από κορονοϊό, παρουσίασε χθες η κα Παρασκευή Κατσαούνου*. Μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, η κα Κατσαούνου ανέφερε ότι από τους 285 που νοσηλεύτηκαν, για τους 255 υπήρξαν στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα.

Οι 133 δήλωσαν ότι δεν είχαν καπνίσει ποτέ (52,16%), οι 89 (34,9%) ήταν πρώην καπνιστές, οι 28 (11%) ενεργοί καπνιστές, 2 έκανα χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και 3 θερμαινόμενου. Να σημειωθεί δε ότι ο 1 στους 10 που νοσηλεύτηκε κατέληξε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, από τη μελέτη των δεδομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19, αναδείχθηκαν τα εξής θέματα:

α) το κάπνισμα είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για τα νοσήματα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Σακχαρώδης Διαβήτης κλπ), που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση από Covid -19,

β) το κάπνισμα αυτό κάθε αυτό αυξάνει τη θνησιμότητα ενδονοσοκομειακά σε όσους ασθενείς με Covid-19 χρειαστεί να νοσηλευτούν – η αύξηση των υποδοχέων ACE-2 (οι «πόρτες» που εσέρχεται ο ιός στον οργανισμό μας) που παρατηρείται τόσο στους καπνιστές όσο και στους ασθενείς με ΧΑΠ, πιθανά αποτελεί επιπρόσθετο μηχανισμό που εξηγεί τη συσχέτιση αυτή -,

γ) δεν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες, που να αποδεικνύουν ευμενή επίδραση του καπνίσματος ή της νικοτίνης στη νόσο Covid -19. Οι υπάρχουσες προς το παρόν μελέτες έχουν σημαντικά μεθοδολογικά ελλείμματα και κάποιες χρηματοδοτούνται από την καπνοβιομηχανία.

Η κα Κατσαούνου είπε επίσης «Γνωρίζουμε, ήδη, ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη, η πνευμονιοκκοκική πνευμονία και η φυματίωση. Για παράδειγμα, οι καπνιστές έχουν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από φυματίωση, οι παθητικοί καπνιστές 44% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από φυματίωση, ενώ τα βρέφη, των οποίων και οι δύο γονείς καπνίζουν, που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, έχουν 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα μειώνει την άμυνα και τη βλεννοκροσσωτή κάθαρση των αεραγωγών».

Σημείωσε επιπλέον, ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο καθώς φέρνουν συχνότερα τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να καπνίσουν, ενώ παράλληλα, συγκεκριμένα καπνικά προϊόντα, όπως ο ναργιλές, χρησιμοποιούνται από περισσότερους χρήστες, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού».

*Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Συντονίστρια Ομάδας Λοιμώξεων της Ε.Π.Ε και τ. Πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Ιατρικής Εκπαίδευσης της E.R.S

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα