Κορονοϊός: Ήπια αποκλιμάκωση της πανδημίας – Βελτιώνονται οι σκληροί δείκτες

Κορονοϊός: Ήπια αποκλιμάκωση της πανδημίας – Βελτιώνονται οι σκληροί δείκτες
Εικόνα από τη ΜΕΘ κορονοϊού νοσοκομείου της Αθήνας Shutterstock

Μετά από 3 μήνες οι διασωληνωμένοι είναι λιγότεροι των 500. Σε πτώση ο δείκτης θετικότητας στο 5,6% αλλά και οι νέες νοσηλείες κοντα στις 400.

Επιβεβαιώνονται οι πτωτικές τάσεις των σκληρών δεικτών τις πανδημίας κορονοϊού τις τελευταίες μέρες, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για τη σταδιακή απαλλαγή από τη συντήρηση των περιοριστικών μέτρων. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 499 νέες διασωληνώσεις, το χαμηλότερο αριθμό από τις 10 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από τις 18.000. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες όμως διατηρούνται στα επίπεδα των 400 την ημέρα. Βέβαια έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εξιτηρίων κι έτσι σιγά σιγά αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ.

Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε κάτω από τους 90 έναντι περίπου 100 μία εβδομάδα πριν.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5,6% από 6%.

Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι σταδιακά σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας, αν και με αργό ρυθμό. Το πιθανότερο είναι τα χειρότερα να τα έχουμε αφήσει πίσω μας, να και χρειάζεται να παγιώσουμε την πτωτική τάση διατηρώντας ακόμη για λίγο διάστημα τα υπάρχοντα μέτρα.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

“Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δίνοντας ταυτόχρονα το σύνθημα για επικείμενη χαλάρωση των μέτρων:

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν στην Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου σε μερική άρση “ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν”.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο “η πανδημία όσο βρίσκεται υπό έλεγχο μας επιτρέπει να κάνουμε θετικά βήματα, αλλά αν βρεθεί ανεξέλεγκτη θα μας δημιουργήσει προβλήματα”.

Πρόσθεσε ότι είναι εμφανές ότι μπαίνουμε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. «Είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο”.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Συνεχίζουν τα αυξημένα κρούσματα στα παιδιά

Παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει, η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει τα παιδιά δηλαδή άτομα κάτω των 17 ετών. Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε αύξηση των νέων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικία, τα οποία έφτασαν στα 43.000 από περίπου 41.000.

Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα είναι και εκείνη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων αλλα και που ελέγχεται περισσότερο από όλους λόγω σχολείων. Πάντως τα παιδιά φαίνεται να οδηγούν την πανδημία αν και δεν νοσούν σοβαρά στην πλειοψηφία τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα