Κορονοϊός: Υποχώρηση των σκληρών δεικτών αλλά και αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας σημειώνει ο Τσιόδρας

Κορονοϊός: Υποχώρηση των σκληρών δεικτών αλλά και αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας σημειώνει ο Τσιόδρας
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (φωτογραφία αρχείου) istock

Σημαντικά προβλήματα στην επικοινωνία για τη διαχείριση της επιδημίας επισήμανε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος "βλέπει" 300 διασωληνωμένους μέχρι τέλος Μαρτίου.

Στη μείωση του δείκτη αναπαραγωγής της επιδημίας κορονοϊού “Rt” στο 0,89 αλλά και στην εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων θα συνεχιστεί φτάνοντας στους 300 το τέλος Μαρτίου αναφέρθηκε χθες σε εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι πλέον θα πρέπει να γίνει μια ανασκόπηση στα δύο χρόνια της επιδημίας και με βάση τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί να υπάρχει και διαφοροποίηση στη στρατηγική διαχείρισης, Μάλιστα σημείωσε ότι θα πρέπει με βάση τα δεδομένα να αλλάξει και η επικοινωνιακή πολιτική.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής: “Θα χρειαστεί να κάνουμε στο Υπουργείο Υγείας μια σημαντική επισκόπηση – ανασκόπηση με βάση αυτό που ονομάζεται Evidence Based Decision Making, δηλαδή να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα όσον αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνία μας, αλλά δυστυχώς και στην επικοινωνία όπου υπήρξε τεράστια προβλήματα”.

Ο καθηγητής, ο οποίος στους πρώτους μήνες της επιδημίας στην Ελλάδα, επωμίσθηκε το βάρος της επικοινωνίας για τον κορονοϊό, αναφέρεται ξεκάθαρα στο επικοινωνιακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε και στην αδυναμία να αναχαιτιστούν τα fake news που ακόμη και σήμερα διαδίδονται.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην Ημερίδα "Δύο χρόνια πανδημίας Covid - 19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις". Eurokinissi


Επιστροφή στην κανονικότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, ο κορονοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί αλλά η ανθρωπότητα δεν θα πρέπει να τον φοβάται και δεν θα αιφνιδιάζεται καθώς διαθέτει σημαντικά όπλα. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες και αυτό γίνεται με βασικό όπλο τον εμβολιασμό. Μάλιστα τόνισε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια αποτρέπουν βαριές νοσήσεις και θανάτους και δεν έχει νόημα να αναμένουμε ένα νέο εμβόλιο ενάντια στην Μετάλλαξη Όμικρον.

«Αλλάζουμε την εστίαση από τα κρούσματα στη σοβαρή νόσηση, στην ιολογική επιτήρηση και στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο λόγος που αρχικά εστιάζαμε στα κρούσματα ήταν ότι συμβάδιζε με τη σοβαρή νόσο και το θάνατο. Μετά την επικράτηση της Όμικρον, η συσχέτιση κρουσμάτων – θανάτων έχει αλλάξει.

Στην αρχική φάση της πανδημίας, δηλαδή, τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις σε ΜΕΘ και οι θάνατοι «πήγαιναν παρέα». Ωστόσο, καθώς επικρατεί η Όμικρον, αποσυνδέονται τα κρούσματα από τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

“Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, για η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται να είναι λιγότερο παθογόνα. Δεύτερον, έχει αρχίσει να ανεβαίνει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να υπάρχουν περισσότεροι άνοσοι πληθυσμοί, προστατευμένοι είτε από προηγούμενη λοίμωξη είτε από εμβόλιο. Επομένως, αυξάνονται οι άνθρωποι που διαθέτουν μία άμυνα στον ιό” σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

“Γι αυτό το λόγο, με τη μετάβαση την οποία κάνουμε τους επόμενους μήνες και από του χρόνου, θα επιτηρούμε περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους” συμπλήρωσε.

Οι εκτιμήσεις Τσιόδρα για το μέλλον

Στο κλείσιμο της παρουσίας του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτίμησε ότι σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα ενώ θα συνεχιστεί η επιτήρηση του ιού και η ανίχνευση μεταλλάξεων.

Ο κ. Τσιόδρας προέβλεψε ότι ο ιός θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία και γι αυτό θα είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τις ομάδες πληθυσμού, με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τέλος, είπε ότι με βάση την εκτίμηση των μαθηματικών μοντέλων αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι θα έχουν πέσει στους 300.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα