Κορονοϊός: Μαύρος Οκτώβριος – Τα δύσκολα έρχονται τον Νοέμβριο

Κορονοϊός: Μαύρος Οκτώβριος – Τα δύσκολα έρχονται τον Νοέμβριο
Εικόνα από ΜΕΘ covid 2021 Domenico Stinellis/ap

Δραματική παρακαταθήκη με 86.403 νέα κρούσματα, 1.110 νεκρούς, 421 διασωληνωμένους και πάνω από 2700 νοσηλευόμενους λόγο κορονοϊού αφήνει ο προηγούμενος μήνας.

Ως ένας από τους δραματικότερους μήνες εν καιρώ πανδημίας κορονοϊού εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί ο Νοέμβριος καθώς η επιδημία καλπάζει και ήδη έδειξε την επιθετικότητά της με 1110 νεκρούς τον Οκτώβριο. Η χώρα μας τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε 86.403 νέα κρούσματα, με 421 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μάλιστα βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά σε αριθμό νεκρών ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Είναι γεγονός ότι όσο κι αν παλεύει η Κυβέρνηση, υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 30% των πολιτών που ενώ μπορεί να εμβολιαστεί δεν το κάνει. Αν υπολογίσουμε και εκείνους που δεν διαθέτουν ανοσία αν και εμβολιασμένοι όπως και τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται, ποσοστό πάνω από το 40% του πληθυσμού θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια υγειονομική βόμβα που μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί αν οδηγήσει το ΕΣΥ σε κατάρρευση.

Δυστυχώς η λογική προάγει τη λήψη μέτρων και όχι μόνο την επικέντρωση στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Τα στατιστικά του Οκτωβρίου

Όπως αναφέραμε ο Οκτώβριο έκλεισε με 86.403 νέα κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 27,5% καθώς ο Σεπτέμβριο έκλεισε με 67.803 νέα κρούσματα. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στις ελευθερίες που δόθηκαν με τη λογική ότι ο Σεπτέμβριος τελικά είχε αποδειχτεί καλύτερος απ’ ότι αναμένονταν.

Στο επίπεδο των απωλειών ζωής σημειώθηκε μικρή μείωση καθώς το Σεπτέμβριο είχαμε 1137 θανάτους ενώ τον Οκτώβριο 1110. Βέβαια η μείωση μέσα στον Οκτώβριο αποδίδεται στην μείωση των κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου και αναμένεται σημαντική άνοδος τον Νοέμβριο.

Επίσης ο προηγούμενος μήνας έκλεισε με αύξηση κατά 29% στους διασωληνομένους ασθενείς, εξέλιξη η οποία αποδίδεται και στην αύξηση των νοσηλειών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος εβδομάδας νέων εισαγωγών έφτασε στις 273 από 177 πριν ένα μήνα.

Μέσα στον Οκτώβριο νόσησαν 22.685 παιδιά, αποτελώντας το περίπου 27% των νέων κρουσμάτων του μήνα. Είναι λοιπόν εμφανέστατη η επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων στην πορεία της επιδημίας.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο προηγούμενος μήνας έκλεισε με το 81% των κλινών ΜΕΘ covid κατειλημμένες και το 47% των απλών κλινών στα νοσοκομεία.

Στο δε μέτωπο των εμβολιασμών, είχαμε μόλις 249.000 νέους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον τους τετραπλάσιους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει γιατί η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με περισσότερους από 100 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πολίτες, όταν η επόμενη “χειρότερη” χώρα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, η Ιρλανδία, έχει 37.

Προβλέψεις Σαρηγιάννη

“Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός, ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα” προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. “Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς” τόνισε δε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το “καμπανάκι” είναι τα κρούσματα οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. “Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ” είπε μάλιστα.

Τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από “τον παπά και το γιατρό του χωριού”. Για τα καθημερινά μηνύματα στο κινητό με προτροπές εμβολιασμού σχολίασε “πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα