Κορονοϊός: Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς
Τι συμβαίνει με τα αντισώματα μετά από νόσηση με κορονοϊό και εμβολιασμό. Γιατί οι εξετάσεις δείχνουν χαμηλά αντισώματα και τι ισχύει για τα σχετικά τεστ, σύμφωνα με τους ειδικούς.
- 19 Σεπτεμβρίου 2021 17:31
Απαντήσεις στις ανησυχίες και τα ερωτήματα σχετικά με τα αντισώματα από τη νόσηση με κορονοϊό και τα εμβόλια, έδωσαν ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
“Ο ιός, όπως και το εμβόλιο, όταν μπαίνει μέσα στο σώμα δημιουργεί μια πλειάδα αντισωμάτων, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο«, δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας ότι “η φυσική διαδικασία είναι να αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο”.
Όπως εξήγησε “τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία”.
Γιατί οι εξετάσεις δείχνουν χαμηλά αντισώματα
«Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος».
Σχετικά με τον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν ήδη νοσήσει ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας τάχθηκε υπέρ αυτής της πρακτικής. «Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο».
Αναφορικά με το επιθυμητό επίπεδο αντισωμάτων σε έναν οργανισμό ο κ. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι αυτός «φτάνει σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζει να πέφτει», δίχως όμως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.
Άσκοπα τα πολλά τεστ αντισωμάτων
Από την πλευρά της η κ. Παγώνη επέκρινε την τακτική πολλών να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων. «Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού».
Και όπως είπε η γιατρός, «οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις