Κορονοϊός: Μετά τη Florona η Delmicron – Ανησυχία για το “κοκτέιλ” μεταλλάξεων
Προβληματισμό προκαλεί ο συνδυασμός των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον. Όσα ξέρουμε για τη Delmicron.
- 02 Ιανουαρίου 2022 13:22
Προβληματισμό προκαλεί το “κοκτέιλ” των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον η οποία έχει πάρει την ονομασία “Delmicron”, σε ένα ακόμη “πάντρεμα”, μετά το “Florona” (ή Flurona) που αποτελεί συνδυασμό γρίπης και κορονοϊού.
Σύμφωνα με όσα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, πρόκειται για ταυτόχρονη μόλυνση που χρειάζεται επιτήρηση:
“Επειδή θα ακούσουμε μια νέα λέξη που είναι η Delmicron, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από τα μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάλι να ξεκαθαρίσουμε ότι φαίνεται να είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση”, είπε στον ΣΚΑΪ για να προσθέσει:
“Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα”.
Αναφορικά με τη “Florona” πάντως, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού και μέχρι στιγμής υπάρχει αναφορά για ένα περιστατικό στο Ισραήλ: “Το Florona να το ξεκαθαρίσουμε, δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορονοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουμε να εμβολιαστούμε γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση”.
Μάλιστα, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως τα μέτρα προφύλαξης τόσο από την γρίπη, όσο και από τον κορονοϊό είναι ίδια, δηλαδή μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών.
Όσο για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής ΕΚΠΑ ανέφερε πως ένα αισιόδοξο σενάριο θα ήταν να μπορεί να προστατέψει όσους έχουν μολυνθεί, από σοβαρότερες μεταλλάξεις όπως είναι η Δέλτα, καθώς έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας. Όπως είπε, μένει να φανεί αν κάποιος που νοσεί από Όμικρον, εμβολιασμένος ή μη, θα είναι στο μέλλον προστατευμένος από τον κορονοϊό και τις άλλες μεταλλάξεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις